KulturaNajaveNaslovna

Premijera monodrame „Kockar” na Sceni Kulturnog centra Pančeva

Monodrama „Kockar“ po čuvenom istoimenom delu Fjodora Dostojevskog, biće premijerno izvedena na Sceni Kulturnog centra Pančeva u utorak, 9. marta u 19:30 časova.

Reditelj i glumac je Mladen Vuković, a tekst je adaptirao Miloš Nikolić.

Ova monodrama nastala je kao master rad Mladena Vukovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Otvara brojna pitanja: da li je Kockar priča samo o problemu kockanja ili se ipak odnosi na širi pojam tog fenomena? Sa čime se sve danas kockamo i šta sve rizikujemo? Na koji način svakodnevna neizvesnost i tenzija u okruženju utiču na mentalnu higijenu? Koliko je Dostojevski danas aktuelan u očima mladih? Neizvesnost, anksioznost, depresija, porok, suicidni nagoni, raspad moralnih vrednosti, pohlepa, sve to i još mnogo toga nosi Aleksej Ivanovič, protagonista „Kockara”, dela koje je skoro autobiografsko ispovedanje velikog pisca.

Mladen Vuković je rođen 1992. godine. Odrastao je u Pančevu, gde i danas živi. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisao je 2013. godine, u klasi prof. Ljuboslava Majere. Nakon završenih osnovnih studija, upisao je master studije na istoj Akademiji, u klasi prof. Borisa Liješevića. Tokom studija igrao je u nekoliko studentskih predstava i filmova, i ostvario prve profesionalne angažmane. Bavi se pozorištem i filmom. „Kockar” je njegov prvi samostalni projekat.