KulturaNaslovna

Moguća saradnja između Opštine Žabalj i Muzeja Vojvodine

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović sastao se sa arheologom Stankom Trifunovićem iz Muzeja Vojvodine, koji već 23 godine istražuje lokalitete u Čurugu.

Arheolozi su najpre istraživali samo lokalitet „Stari vinogradi“, kod Ciglane, koje predstavlja najveći arheološki projekat u Vojvodini u prethodnih pola veka, a sa svojom površinom od više od stotinu hektara jedno je od najvećih arheoloških nalazišta u Srbiji. Od 2008. godine arheolozi u Čurugu istražuju još dva lokaliteta – prvo je groblje sermata iz prvog veka nove ere, a na drugom groblju sahranjivano je ilirsko panonsko stanovništvo.

Cilj razgovora je buduća saradnja između Opštine Žabalj i Muzeja Vojvodine, odnosno potencijal Čuruga da tu bude napravljen arheološki park i muzej, a time bi Čurug postao prvi arheološki park u Vojvodini.

Predsednik Opštine istakao je da Čurug, prema zvaničnim podacima, datira iz 13. veka i da je svestan potencijala koji ima.

Čurug iza sebe ima bogatu istoriju i mnogo značajnih istorijskih ličnosti, na šta treba da budemo ponosni svi mi iz opštine Žabalj. Zato ćemo uvek biti podrška arheolozima i težićemo ka tome da ostvarimo što bolju saradnju, kako bismo u budućnosti, ukoliko uslovi budu dozvoljavali, ulagali u arheološki park i time obogatili našu opštinu, rekao je Radanović.

Rukovodilac projekta „Stari Vinogradi” arheolog Stanko Trifunović kaže da je nalazište vredno sa stanovišta arheološke i istorijske nauke.

Na arheološkom nalazištu „Stari vinogradi“ u Čurugu pronađeni su ostaci kulture od kamenog doba do praistorijskih epoha, antičkog doba , srednjeg veka, do kraja 17. i početka 18. veka. Nalazište se prostire na više stotina hektara i do sada se utvrdilo da se na ovom prostoru u kontinuitetu živelo od praistorije do 18. veka. Voleo bih da se u Čurugu otvori arherloški park, muzej na otvorenom, gde bi se na lokalitetu rekostruisao period i uz pronađene arheološke objekte otvorila muzejska postavka. Lokacija za to je odlična, nalazište je u blizini puta na asfaltu, a u blizini je i motel, pa bi se arheologija dobro povezala sa turističkom privredom, naglašava Trifunović.

Ukoliko bude mogućnosti da se svi ti planovi ostvare, posetiocima bi bio dočaran svakodnevni život minulih vremena, od najmlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti, od dečje kolevke do zanata i ratovanja, kao i odnos tadašnjeg čoveka prema mrtvima i religiji.

Izvor: Opština Žabalj