DruštvoNaslovna

U Ivanovu kod Pančeva održan „Foto-safari“

U Ivanovu kod Pančeva održan je 13. foto-safari – tradicionalno druženje fotografa svih generacija. Ove godine bilo je više od 150 učesnika, a lepo vreme omogućilo je celodnevno uživanje u prirodnim lepotama Ivanova i okoline.

Prošle godine, zbog korone, manifestacija nije održana. Ove godine bilo je potrebno poštovati niz preporuka Kriznog štaba zbog pandemije virusa korona. Fotografi koji su došli iz cele Srbije preporuke su ispoštovali, okupljali su se na setovima u manjim grupama, uz maske i dezinfekciona sredstva.

Omiljene lokacije za fotografisanje godinama su Dunavac, modeli u narodnim nošnjama i crkva u Ivanovu.

 

 

Zoltan Bisak, fotograf i organizator manifestacije kaže da se tu vidi ko je dobar fotograf.

Onaj ko dolazi 13 godina i napravi dobru fotografiju, znači da svaki put vidi nešto novo i ima nove ideje. A posebno nam je drago što svaki put se pojave novi autori sa nekim novim fotografijama, rekao je Zoltan Bisak, fotograf.

 

 

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da su i ove godine za ljubitelje fotografije imali obezbeđen brodić i traktore za prevoz do različitih lokacija, ali i modele u nošnjama u ivanovačkim kućama.

Ove godine najveće interesovanje je bilo za traktor. Zbog niskog vodostaja prvi put posle više godina i do Ivanovačke ade je moglo da se stigne i traktorom i peške. Zaintrigiralo ih je ljubavno ostrvo, ali i skrivene lokacije Ivanovačke ade, te su fotografi dobili priliku da zabeleže i nove motive u našem kraju, izjavio je Marko Guran.

Kako kaže, ove godine bilo je i puno mladih fotografa, što je rezultat pre nekoliko godina pokrenute izložbe omladinske fotografije.

 

 

Marko Mišeljić, fotograf iz Beograda kaže da je ambijent za fotografisanje u Ivanovu neponovljiv.

Modeli su više nego voljni da ispoštuju svaki zahtev fotografa. Imamo set u Domu kulture, u starim kućama Ivanova, posebno je i neponovljivo iskustvo, kaže Mišeljić.

U okviru manifestacije organizovana je i promocija fotomonografije Danila Cvetanovića, poznatog srpskog fotografa koji je od prvog foto-safarija redovan učesnik.

Iako sam ovde svake godine i dalje su mi najlepši motivi koje sam zabeležio cvetanje trešnje i drvored u šumi, kod Ivanovačke ade. Svake godine na foto-safariju je puno učesnika, raznih generacija i osim divnih motiva, ovo je prilika i za druženje i razmenu iskustava. Ljudi u Ivanovu su veoma ljubazni. Žele da poziraju, dozvoljavaju fotografisanje u kućama, srešćete i ljude koji vole da slikaju ptice. Rado se svake godine vraćam Ivanovu, kaže Danilo Cvetanović.

 

 

Trinaesto fotografsko druženje (foto-safari) Ivanovo 2021 organizovali su Dom kulture “Žarko Zrenjanin“ i Foto grupa „Dunavac“ Ivanovo.

Tradicionalno, u maju će biti raspisan konkurs za izložbu „Ivanovo u fokusu“, a najbolje fotografije nastale na ovom aprilskom druženju biće prikazane na izložbi u avgustu.