DruštvoNaslovna

Pančevo će i ove godine sufinansirati uvođenje gasa u domaćinstva

U cilju poboljšanja kvaliteta ambijentalnog vazduha u gradu Pančevu, Programom budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Pančeva za 2021. godinu planirana su podsticajna sredstva, za korišćenje gasa kao energenta, u iznosu od 3.500.000 dinara.

U ovoj godini navedena sredstva će se koristiti kao pomoć za priključenje individualnih domaćinstava na gasnu mrežu, odnosno za sufinansiranje troškova tipskog kućnog gasnog priključka u toku 2021. godine, na taj način što će grad Pančevo refundirati deo sredstava utrošenih u te svrhe, u iznosu od 40.000 dinara.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, najavila je Javni poziv za refundiranje dela sredstava utrošenih za kupovinu tipskog kućnog gasnog priključka u 2021. godini koji će biti otvoren od 31. maja.

 

Katarina Banjai

 

Kada je u pitanju zaštita životne sredine u Pančevu najviše pažnje se posvećuje vazduhu, jer je vazduh u našem gradu treće kategorije. Najveći uticaj na takvo stanje imaju suspendovane čestice u toku zimskog perioda, kada su pored industrije i saobraćaja prisutna, odnosno aktivna i individualna kućna ložišta, koja koriste čvrsto gorivo i koja u velikoj meri doprinose porastu koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu. Jedan od načina rešavanja tog problema je prelazak na korišćenje čistijih energenata, kao što je gas, ali s obzirom na to da prelazak na gas iziskuje određena finansijska sredstva, grad Pančevo od 2016. godine u kontinuitetu pomaže sugrađanima i to je mera zbog koje su se mnogi i odlučili na taj korak, kaže Katarina Banjai.

 

 

Ove godine grad Pančevo će refundirati deo sredstava utrošenih za kupovinu tipskog gasnog priključka u iznosu od 40.000,00 dinara, tako da su obezbeđena sredstva dovoljna za subvencionisanje 75 priključaka.

Na Javni poziv mogu da se jave građani koji žive na teritoriji MZ Gornji Grad, Strelišta, Starog Tamiša, Vojlovice, Topole, Tesle, dela Mise, dela Koteža, i dela teritorije MZ Centar, jer je u tim delovima izgrađena i u upotrebi ulična gasna infrastruktura čiji je vlasnik mreže i distributer JP “Srbijagas”. Takođe, moraju da u toku 2021. godine imaju potpisan Ugovor o priključenju na distributivnu mrežu. Ovde je bitno da naglasim da će pravo na refundaciju imati samo građani koji su sredstva za kupovinu priključka uplatili u celosti. Javni poziv se otvara u ponedeljak 31. maja i potrebna dokumentacija se podnosi u Uslužni centar Gradske uprave grada Pančeva i on će biti otvoren do utroška sredstava, odnosno, do predaje 75 zahteva. U Uslužnom centru će se, kao i do sada, voditi evidencija kako o datumu, tako i o tačnom vremenu kada je podnet zahtev, rekla je Katarina Banjai.

Refundiranje sredstava zainteresovanim građanima, od strane grada Pančeva, vršiće se do utroška sredstava namenjenih za ovu svrhu, prema redosledu podnetih zahteva.

Više informacija o konkursu i potrebni formulari za prijavu objavljeni su na sajtu grada Pančeva.

http://www.pancevo.rs/ekologija/javni-poziv-za-refundiranje-dela-sredstava-utrosenih-za-kupovinu-tipskog-kucnog-gasnog-prikljucka/