KulturaNaslovna

Knjiga priča za decu „Zaistinska srpska bajka“ predstavljena u Pančevu

U okviru manifestacije „Dani prota Vase“ u porti Uspenskog hrama u Pančevu organizovano je i predstavljanje knjige za decu „Zaistinska srpska bajka“ pančevačke književnice Gordane Vlajić.

Iako je ova zbirka priča iz srpske istorije u izdanju Klett-a u luksuznom povezu objavljena 2016. godina i doživela predstavljanja širom sveta, u rodnom Pančevu predstavljena je tek sinoć na 20. Danima prota Vase, na večeri posvećenoj dečjoj književnosti.

 

 

Pred publikom je prvo odigran igrokaz prema motivima iz ove knjige koji su izveli mladi glumci Nikolina Kokunešovski, Đorđe Mišina i Žarko Mladenović.

Književno veče vodio je Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke Pančevo.

 

 

Knjiga je zasnovana na istorijskim činjenicama i obuhvata period od Svetog Save do danas. Sve istorijske ličnosti koje su vladale ovom zemljom, od Karađorđa, preko kneza Aleksandra, Miloša Obrenovića, Milana Obrenovića, Aleksandra Obrenovića, Petra Prvog Karađorđevića, Aleksandra Ujedinitelja, Petra Drugog, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića… ali istorija ne bi bila pojašnjena da se ne pominju i Miloš Obilić, Vuk Branković, car Lazar, Vasa Čarapić, pisar Steva… i… – uostalom, pročitajte knjigu, uživaćete. Inače, najlepši kompliment i kritiku dao je Ljubivoje Ršumović rekavši da je „Zaistinska srpska bajka“ „najzamamniji“ udžbenik istorije, kaže Gordana Vlajić, autorka knjige.

Kolika je vrednost ove knjige za decu koja se bavi srpskom istorijom i tradicijom govori i činjenica da je baš nedavno preporučena kao pomoćno nastavno sredstvo u osnovnoj školi za predmet istorija.

 

 

U okviru drugog dana manifestacije „Dani prota Vase“ publika je mogla da čuje horić Muzičkog zabavišta Muzičke škole „Jovan Bandur“ čiji je rukovodilac Miona Caran, dečji hor i podmladak Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva čiji je dirigent Borjana Stražmešterov i Tamburaški orkestar „Neven“ Osnovne muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva čiji je dirigent Mihajlo Jović.

Pokrovitelji manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, a organizator Pančevačko muzičko društvo.