DruštvoNaslovna

Naselje “Sodara” u Pančevu dobilo novi asfalt

U sklopu projekta Javno-privatnog partnerstva na rekonstrukciji ulica u Pančevu, u naselju Sodara rehabilitovano je šest ulica. To su Drinska, Dunavska, Ibarska, Savska, veza Savske i Dunavske i Zetska.

Skinut je sloj starog i dotrajalog asfalta, regulisani objekti (šahte i slivnici), urađeno je izravnanje i završni sloj asfalta. Ukupna dužina ulica je 1.100 m širine od 6 do 7m. Takođe su produžena još dva parkinga u Ibarskoj i Savskoj ulici u ukupnoj dužini od 65 m i širini 5 m.

Gradska menadžerka Maja Vitman obišla je završene radove i izrazila zadovoljstvo što se višestruka opravdanost projekta javno-privatnog partnerstva pokazala i ovde na Sodari.

Maja Vitman

Grad Pančevo je tokom prethodnih godina, analizirajući postojeće stanje svih ulica u gradu i naseljenim mestima sagledao kilometre puteva i ulica koje treba urediti i omogućiti građanima, na prvom mestu, bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Nažalost, višedecenijska neulaganja, već samo kroz tekuća održavanja, doprinela su da ulice u gradu budu u prilično lošem stanju. Naselje Sodara nalazi se u samom centru grada i gotovo od izgradnje naselja, sem redovnog održavanja, krpljenje rupa i tekućih popravki nije bilo značajnih ulaganja. U saradnji s Mesnom zajednicom i građanima koji su iznosili svoje primedbe i predloge smo pristupili rehabilitaciji ovih ulica u naselju Sodara. Ovo nije kraj što se tiče naselja Sodara. Ovo je prvi krug radova u naselju. Vratićemo se da uradimo i pešačke staze. Trenutno „Telekom“ izvodi radove na pešačkim stazama, pa kad oni budu završili svoje radove mi će pristupiti sređivanju trotoara, jer su u prilično lošem stanju. Ovoliko brzo i sa ovakvim intenzitetom i ovakvim efektom se nikada nije radilo u Pančevu što znači da smo dobro sagledali projekat, dobro ugovorili poslove kojima nam je omogućeno da kroz dobru saradnju izvedemo sve potrebne radove na dobrobit svih građana, rekla je Maja Vitman.

Ona je podsetila da se u centru naselja Sodara nalazi i vrtić „Pupoljak“. Veliki broj dece i mladih roditelja bio je poseban podsticaj da naselje Sodara bude među prvima koje je dobilo nov asfalt.

Prethodnih godina na Sodari uređivali smo dečja igrališta, obložili multifunkcionalni teren i napravili pešačke staze, koje su bile neophodne za pešačku komunikaciju. Građanima smo obećali da ćemo projektom Javnog privatnog partnerstva urediti ulice, osvežiti postojeće i veliko nam je zadovoljstvo da smo za nepune tri nedelje kompletno skinuli postojeći asfalt, betonske podloge i asfaltirali ulice na Sodari. Radovima smo omogućili dodatnih tridesetak parking mesta u Ibarskoj i Savskoj ulici. Ponosni smo da smo od početka implementacije projekta JPP, od septembra prošle godine, uradili 70 ulica, odnosno 37 kilometara asfalta i 3,5 kilometara novih staza i parkinga. Višestruka je opravdanost projekta. Građani treba da znaju ove podatke, jer su ovo čekali godinama i decenijama i ovim tempom ćemo nastaviti i u narednom period, izjavila je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Dragan Ostojin, predsednik Saveta Mesne zajednice Centar u okviru koje se nalazi naselje Sodara zadovoljan je izvedenim radovima.

U sklopu planova Grada Pančeva i MZ Centar rekonstrukcija saobraćajnica i kolovoza u naselju Sodara je samo jedna od faza uređenja ovog naselja. Već je predviđeno da se čim „Telekom“ završi radove oko postavljanja kablova i optike rekonstruišu i trotoari. Bilo bi u redu da ih nakon 40ak godina uradimo, jer do sada trotoari nisu rekonstruisani. Zahvaljujem se građanima Sodare jer su sarađivali sa izvođačima radova, nisu parkirali vozila na trasi radova što je omogućilo da se radovi nesmetano odvijaju, rekao je Ostojin.

Gradska menadžerka Maja Vitman najavila je da je sledeće naselje u kojem će se raditi – Strelište i to u sledećim ulicama: Mažuranićeva, Laze Kostića, Vojislava Ilića, Isidore Sekulić sa parkingom, Veljka Vlahovića sa parkinzima, Mihaila Petrovića Alasa do Đure Daničića sa parkingom i Veljka Petrovića do Đure Daničića. Predviđena dužina trase na Strelištu je 2,1 kilometara.

Trenutno se završavaju radovi u Kačarevu.