DruštvoNaslovna

Nova javna rasveta u Pančevu omogućiće uštede u budžetu i ujednačavanje sistema paljenja i gašenja

Projektom javno-privatnog partnerstva za unapređenje javne rasvete u gradu i modernizacije radovi su urađeni i završeni na teritoriji celog grada s naseljenim mestima.

Maja Vitman, gradska menadžerka kaže da su ostala još neka pojedinačna mesta koja se rešavaju.

Ista je situacija i u gradu i na teritoriji svih naseljenih mesta. Preostalo nam je da uradimo ispitivanja svih ulica po projektu odnosno da se preispita fotometrija koja je zadata parametrima u projektnoj dokumentaciji i da se u ulicama gde je to potrebno rasveta smanji ili pojača. Obećali smo građanima rešavanje pitanja ujednačavanja sistema paljenja i gašenja javne rasvete na teritoriji celog grada i u naseljenim mestima, kao i praćenje sistema i brzo reagovanje na potencijalne kvarova. Uvođenjem nove tehnologije očekuje se da se ostvare značajne uštede koje će biti usmerene u druge razvojne projekte, kaže Maja Vitman.

Projekat javno-privatnog partnerstva izveden je na postojećim stubovima javnog osvetljenja.

Razlika između LED rasvete i natrijumovih odnosno živinih sijalica koje smo do sada imali je izuzetno velika. Pre svega, iz ugla uticaja na životnu sredinu, biljni i životinjski svet i građane. Drugo, kada govorimo o LED rasveti u pitanju je koncentrisana svetlost koja osvetljava put odnosno pešačke staze u zavisnosti od samog položaja stubova javnog osvetljenja. Treća i bitna stavka su mere uštede koje će se dobiti putem realizacije projekta javno-privatnog partnerstva. Projektom smo definisali da su mere uštede oko 80%. Ta sredstva koja su se inače koristila za plaćanje potrošene električne energije i za održavanje javne rasvete, sada će biti upotrebljena za proširenje mreže, jer se grad u međuvremenu širio. Na dosta lokacija u gradu i naseljenim mestima imamo zahteve od građana za proširenje mreže javnog osvetljenja, kaže Maja Vitman.

 

 

Naša sagovornica dodaje i da je Grad Pančevo u realizaciji projekta putem javno-privatnog partnerstva dosta naučio i od strane inostranog partnera.

U pitanju je kompanija iz ruske federacije koja ima višedecenijsko iskustvo. Na osnovu njihovog saznanja, iskustva i referenci privatni partner je odlučio da za potrebe upravljanja i realizacije projekta nam donira 384 ormana čija je vrednosti blizu 1,6 miliona evra kako bismo izmestili sve uređaje iz trafo stanica. Po ugovoru smo ugovori izmeštanje samo 20 uređaja odnosno postavljanje dvadeset ormana. Ovo bi bio jako veliki trošak za grad da je ugovorio svih 404 ormana. Ta donacija će nam biti velika pomoć koja će uticati na kontrolu odnosno praćenje samog projekta, kaže Maja Vitman.

U zgradi Gradske uprave biće implementiran kontrolni centar sa softverom koji će pratiti svaki stub javnog osvetljenja da li je on ili nije u funkciji i da li ima ili nema kvara.

Iz kontrolnog centra će moći da se upravlja ukoliko ima potrebe za paljenjem odnosno gašenjem javne rasvete u odnosu na planom definisano i propisano kada ona treba da se pali odnosno gasi. To će omogućiti da se ravnomerno u celom gradu i svim naseljenim mestima ujednači sistem paljenja i gašenja javne rasvete. Ovo do sada nije bio slučaj. Imali smo puno primedbi od strane građana što smo i sami znali. U zavisnosti od toga kada je koji sistem bio rađen tako je bio i priključen na trafo stanicu i tako su se vršila uključenja i isključenja. Bilo je nemoguće sve ujednačiti. Sada ćemo imati ujednačen sistem paljenja i gašenja javne rasvete, objasnila je Maja Vitman.

Zamena javne rasvete uvođenjem LED tehnologije počela je u aprilu. U kratkom roku građani su dobili modernu, ekonomski isplativu i kvalitetnu rasvetu.