DruštvoNaslovna

Grad Pančevo projektom obezbedio sredstva za kupovinu 13 kuća i stanova za porodice iz ranjivih grupa

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva, prisustvovala je ceremoniji uručenja ugovora o donaciji za sprovođenje projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, Grad Pančevo kao jedan od 19 gradova i opština izabranih na konkursu EU SHAI.

Ovim ugovorom poboljšani su uslovi stanovanja za 13 porodica iz ranjivih grupa: žene žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i lokalno stanovništvo.

Budžet projekta iznosi 393.936 dolara, a od vrednosti ugovora grant iznosi 330.906,24 dolara, dok se ostatak od 63.029,76 dolara obezbeđuje kroz sufinansiranje iz budžeta Grada Pančeva.

Svečanosti su prisustvovali Nj.E. ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Darija Kisić-Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, gradonačelnici i predsednici 19 opština izabranih za implementaciju projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije i menadžeri projekata, Mikela Telatin, direktorka, UNOPS Srbija, Mirjana Maksimović, programska menadžerka, Delegacija EU u Srbiji, članovi Upravnog odbora Programa, članovi tima Programa i predstavnici EU info centra.

 

 

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) osmišljen je da poboljša primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja praćena merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju.

Nacionalni partneri i korisnici Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za evropske integracije.

Posebno ciljane grupe pripadaju osetljivoj populaciji u riziku od siromaštva, kao što su: pripadnici romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja, mladi koji izlaze iz hraniteljskih porodica, osobe sa invaliditetom i druga izuzetno ugrožena lica koji žive u neadekvatnim stambenim uslovima.

 

 

Program, zasnovan na nacionalnim i međunarodnim okvirima, doprinosi ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji u poglavlju 19, koje se odnosi na socijalnu inkluziju, i poglavlju 23 koje pokriva osnovna prava, zajedno sa postizanjem ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts