KulturaNaslovna

Predstavljena knjiga „Kovinski letopisi“ Lucijana Bogdanova

Knjiga Lucijana Bogdanova „Kovinski letopisi“ predstavljena je 20. jula u Galeriji Centra za kulturu Kovin.

„Kovinski letopisi“ svojevrsna je riznica podataka o Kovinu i Kovincima, njihovim običajima, druženjima, inicijativama, o suživotu svih nacija, sa naglašenom lepotom upravo te različitosti. Prvobitno, sećanja iz naroda o bitnim datumima ovog podneblja, običajima i crticama iz svakodnevnog života našeg grada kakav je on nekada bio, koje je „čika Luci“ decenijama marljivo prikupljao, emitovane su svakodnevno u okviru njegove autorske emisije „Radio letopis“, neprekidno od 1983. godine, pa do gašenja Radio Kovina 2009. godine.

Mi smo danas učinili Lucija besmrtnim, rekao je prilikom predstavljanja ove knjige direktor Centra za kulturu Kovin, Milivoj Grčić.

 

 

Pred velikim brojem poštovalaca lika i dela Lucijana Bogdanova, Grčić je dodao da je ova knjiga sabirnik svega što je Bogdanov sakupio, a što je ostalo u elektronskoj formi.

Svakog dana u godini, šta se po Lucijevim saznanjima desilo u istoriji ovog grada i ove sredine prezentovano je čitaocu. Međutim, knjiga nije celovita, jer neki datumi nedostaju. To nam je zadatak, nama i nekim budućim naraštajima, da upotpunimo knjigu. Mnogi običaji i dešavanja i priće koje su se razvijale o nekim događajima, to je Luci zapisao. Dakle, ovo nije zvanična istorija, međutim, sigurno je ishodište za buduće naraštaje i vrhunski prezent ove sredine. Priređivaču, Milošu Saviću, kovinskom profesoru istorije dugujem neizmernu zahvalnost za višemesečni trud da što pitkije i izvornije predstavi ovu hroniku, Danijelu Bogdanovu, Lucijevom Sinu, Bebi Milošević, Lucijevoj suprizi, koleginici Nataši Maoduš, Filipu Đuriću, koji je kreativnim rešenjima značajno unapredio konačni izgled knjige, rekao je Milivoj Grčić.

 

 

Prezentaciju su svojim pesmama upotpunili „Kovinski bećari“, a prisutnima je knjiga približena čitanjem odlomaka.

Lucijan Bogdanov bio je učitelj, prevodilac, istoričar i novinar, a krajem avgusta navršiće se pet godina kako je preminuo.