KulturaNajaveNaslovna

“Pančevački dani duhovne muzike” od 27. do 29. avgusta

U Pančevu će od 27. do 29. avgusta biti održan 23. Međunarodni festival “Pančevački dani duhovne muzike”, posvećen gradskoj slavi Uspenju presvete Bogorodice.

Manifestacija će početi u petak u 18 sati, prazničnim bdenijem u Svetouspenskom hramu, koje će otpevati Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo.

U Svetouspenskom hramu, u subotu, 28. avgusta u 9.30 sati, služiće se Sveta liturgija sa učešćem Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, nakon čega će uslediti litija kroz grad i rezanje slavskog kolača u Gradskoj upravi.

U 17 sati, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, održaće se okrugli sto sa temom “Pravoslavna duhovna muzika danas”. Predavači će biti dr Bogdan Đaković sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i Nina Sofronski, profesor i horovođa iz Lozane (Švajcarska) sa kojom će biti uspostavljen video link, a domaćin će biti mr Vera Carina.

Iste večeri, u Narodnom muzeju Pančevo u 20 sati, održaće se koncert duhovne muzike sa učešćem Dečjeg hora i podmlatka Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva i Bugarskog kolegijuma “Osanna” iz Sofije.

U nedelju 29. avgusta, gostujući horovi će učestvovati na Svetoj liturgiji. U hramu Svetih Konstanina i Jelene (Kudeljarski nasip) u 8 sati pevaće Pravoslavno srpsko pevačko društvo “Kornelije Stanković” iz Beča, a u Svetouspenskom hramu u 9.30 Bugarski kolegijum “Osanna” iz Sofije.

U toku popodneva, u 18 sati biće održana molitva na grobu akademika Dimitrija Stefanovića.

U nedelju, 29. avgusta u 20 sati, održaće se drugo koncertno veče u Svetouspenskom hramu. Nastupiće Dečji hor Kulturnog centra Beograda, zatim Pravoslavno srpsko pevačko društvo “Kornelije Stanković” iz Beča i hor “Sveti Đorđe” pri hramu Svetog Georgija na Čukarici.

Organizator ovogodišnjih Pančevačkih dana duhovne muzike je Pančevačko muzičko društvo, u saradnji sa Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom i Narodnim muzejem Pančevo, i uz tehničku podršku Kulturnog centra Pančevo i Doma omladine Pančevo.

Pokrovitelji su Grad Pančevo i Srpska pravoslavna crkvena opština “Centar”.