DruštvoNaslovna

Nedimović i Božić obišli poljoprivrednike u opštinama Plandište i Sečanj

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetili su Opštine Plandište i Sečanj. Tom prilikom oni su posetili poljoprivredna gazdinstva porodice Rodić, odnosno porodice Pejčić. U okviru posete ministar i sekretar su razgovarali i sa poljoprivrednicima sa tih područja.

On je tokom obilaska gazdinstva Dmitra Rodića u selu Kupinik kod Plandišta rekao da je veoma zadovoljan, jer je na konkurs Svetske banke stigao veliki broj prijava zaniteresovanih poljoprivrednika.

Očekujem da će voćari i povrtari nabaviti bar 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke za dodelu sredstava namenjenih kupovini traktora i mehanizacije u ovoim granama poljorivrede, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Nedimović je gazdinstvo porodice Rodić, koje se bavi proizvodnjom lešnika, posetio sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Čedomirom Božićem i predsednikom Opštine Plandište Jovanom Repcom.

Ljudi imaju različite mogućnosti ukoliko podižu zasade lešnika do pet hektara, pa i više od pet hektara, da konkurišu za nacionalne mere ili iz IPARD-a, da dobiju pare za navodnjavanje, sadni materijal ili eventualno za protivgrađu zaštitu, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar Božić je rekao da je sa predsednikom opštine Repcem dogovorio formiranje zajedničkog tima Sekretarijata i lokalne smaouprave u Plandištu kpoji bi pomagao poljoprivrednicima u pripremi dokumentacije za pokrajinske konkurse.

Jako je bitno istaći da je Opština Plandište ove godine od Sekretarijata dobila 29 miliona dinara za vodovodnu mrežu i sedam miliona dinara za uređenje kanalske mreže, rekao Čedomir je Božić.

Sa poljoprivrednicima je razgovarao i Jovan Repac, predsednik Opštine Planidšte i dogovoreno je da im se omogući da lakše konkurišu za sredstva kod Republike i Pokrajine.

Dmitar Rodić bavi se proizvodnjom lešnika već više od 20 godina i sada zajedno sa sinom obrađuje oko 15 hektara pod ovom biljkom. Kaže da mu je u planu da se na jesen se proširi na još tri i po hektara. Ističe da je poseta ministra Branislava Nedimovića i pokrajinskog sekretara Čedomira Božića izuzetno značajna.

Porodica Pejčić iz Boke, obrađuje oko 200 jutara zemlje, a pre 14 godina opredelili su se i za ribarstvo. Njihov ribnjak prostire se na 13 hektara. Bojan je treća generacija koja radi na porodičnom gazdinstvu.
Naša hrana, sve je naše na njivama pšenica, soja, kukuruz. Proizvodimo mlađ imamo tri jezera, onda prebacujemo proizvodimo konzum, i ide dalje prodaja. Što se tiče mehanizacije mi smo pre dve godine dobili pomoć od države, povraćaj na mehanizaciju, sejalicu i prskalicu. Nadamo se da će toga biti još, priča Bojan Pejčić.

U Vojvodini je nedavno završen konkurs za pomoć u izgradnji ribnjaka.

Ukupna vrednost konkursa bila je 25 miliona dinara, a maksimalan iznos po jednoj prijavi pet miliona dinara. Uskoro će biti objavljeni rezultati i naravno zaključeni ugovori. To je jednini konkurs kojim se podržavaju ona gazdinstva čija su delatnost pre svega ribnjaci, kaže Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On kaže i da će naredne godine ovaj konkurs biti ponovljen, a očekuje i više sredstava.

Poljoprivrednici iz Opštine Plandište, a kasnije i Opštine Sečanj, iskoristili su posetu ministra Nedimovića i pokrajinskog sekretara Božića da razgovaraju sa njima i čuju na koji način može da im se pomogne da poboljšaju svoju proizvodnju.