KulturaNaslovna

Jasmina Topić iz Pančeva dobitnica nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”

Žiri za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ na današnjoj sednici je doneo jednoglasnu odluku da ovogodišnju nagradu za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, dobije Jasmina Topić iz Pančeva, za knjigu “Privremeni boravak”, objavljenu u izdanju “Arhipelaga”, Beograd 2020. godine.

Nagradu dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, a žiri je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov.

“Knjiga “Privremeni boravak” pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić”, ističe se u obrazloženju žirija u kojem se, takođe navodi da “pesnikinja povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika ove pesnikinje pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama, što se potvrđuje i ovom Odlukom”.

Jasmina Topić je rođena 1977. godine u Pančevu. Završila je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpski jezik i književnost.

Bavila se i novinarstvom. Od 1998. godine uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi”, čiji izdavač je pančevački Dom omladine, takođe je u uredništvu kvartalnog umetničkog magazina „Kvartal” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

Zbirka pesama “Privremeni boravak” je njena deseta objavljena knjiga. Do sada, Jasmina Topić je dobitnica i nagrada: “Duškovićeva zvona” (Pančevo, 2002) i “Matićev šal”, za knjigu “Pansion, metamorfoze” (2002).

Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ biće uručena dobitnici u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, u petak, 22. oktobra, u 12 časova.