DruštvoNaslovna

Menadžerka Grada Pančeva Maja Vitman učesnica Trećeg Evroazijskog foruma žena lidera u Sankt Petersburgu

Menadžerka Grada Pančeva Maja Vitman, kao jedna od govornica, onlajn je predstavljala Srbiju na konferenciji Trećeg Evroazijskog foruma žena lidera u Sankt Petersburgu.

“Na poziv predsednice Saveta Federacije Valentine Matvijenko i jedine žene gubernatorke Natalije Komarove, poziv je dobila naša uvažena koleginica iz Beograda, Draginja Vlk, odbornica u Skupštini Grada Beograda. Veliki doprinos dala je direktnim učešćem na forumu u Rusiji. Želim da napomenem da je Draginja, u svom govoru, posebnu pažnju usmerila na unapređenje položaja žena u poslednjih 10 godina u Srbiji, te viziji i napretku politike koju sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ovom uvaženom skupu učestvovale su uspešne žene iz više od 100 zemalja iz celog sveta”, kaže Vitman o Trećem Evroazijskom forumu žena lidera.
Srbija je, danas, moderna, uvažena zemlja, sa jasnim putem ka sprovođenju promena. Vitman ističe da je od velikog značaja činjenica da Srbija ima lidera kakav je predsednik Aleksandar Vučić. On je, dodaje, prepoznao i podržao odgovornost i potencijal koje žene nose i hrabro se odvažio da ih podrži.
“Osnaživanje žena, omogućavanje sprovođenja njene kreativnosti, sposobnosti i samostalnosti, stvaranje mogućnosti da bude ekonomski nezavisna, podržano je putem niza projekata, kako u Republici Srbiji, tako i na nivou naše lokalne samourave, podsticajima vezanim za žensko preduzetništvo. Republika Srbija, od početka pandemije, uspela je da se uspešno izbori sa ekonomskim i zdravstvenim izazovima i da sprovede snažne mere podrške privredi i stanovništvu. Vlada Republike Srbije usvojila je tri sveobuhvatna paketa ekonomskih mera podrške građanima i privredi, čija je ukupna vrednost oko 8 milijardi evra, odnosno oko 17 odsto BDP”, naglašava Vitman.

 

 

Zahvaljujući programu podrške privredi i stanovništvu, čiji je cilj bio očuvanje radnih mesta, privredne aktivnosti i životnog standarda stanovništva, ekonomska aktivnost zabeležila je snažan oporavak u drugoj polovini prošle godine, koji je nastavljen i u 2021. godini.

Vakcinacija stanovništva dodatno pomaže otvaranju domaće privrede i jačanju privrednog oporavka. Jedna smo od prvih država na svetu, koja je obezbedila vakcine i započela proces vakcinacije. Naši grašani imaju na raspolaganju četiri različite vakcine. Izgrađene su i nove bolnice za lečenje Covid pacijenata. Takođe, u Srbiji je počelo punjenje vakcina Sputnik V i izgradnja fabrike vakcina Sinofarm, kaže Vitman.

Ona ističe da je uloga žena, u svim ovim procesima, od velikog značaja. Žene u Republici Srbije poslednjih godina sve su zastupljenije na važnim državnim, političkim i privrednim funkcijama i u oblastima koje su ranije, tradicionalno, zauzimali uglavnom muškarci.

U Srbiji je, krajem oktobra 2020. godine, izabrana nova vlada, sa ženom na njenom čelu, gospođom Anom Brnabić. Od 23 ministarstva, deset vode žene. Guverner Narodne banke Srbije je takođe žena. To je najveći broj žena na visokim državničkim funkcijama od uvođenja višestranačja u Srbiji. Žene su zastupljene i na mnogim drugim značajnim mestima – od vođenja lokalnih samouprava, preko upravljanja javno-komunalnim preduzećima i ustanovama, fakultetima, gde imaju pravo i mogućnost predlaganja, ali i odlučivanja, naglašava Vitman.

Politička scena Republike Srbije značajno se promenila dolaskom Srpske napredne stranke na vlast. SNS, u svom političkom programu, kao veoma važnu stavku ima rodnu ravnopravnost.

Zahvaljujući Srpskoj naprednoj stranci, ukinuta je minimalizacija žena koja je postojala do 2012. godine. Ne samo da se povećao broj žena na visokim državnim i javnim funkcijama, nego je i zakonom regulisano da, na republičkim i lokalnim izbornim listama, mora da bude 40 odsto žena, što je značajno više nego što je to ikada ranije bio slučaj. Mi, žene, ponosne smo zbog svih tih promena. Najveću zahvalnost dugujemo predsedniku Republike Srbije i predsedniku Srpske napredne stranke gospodinu Aleksandru Vučiću. Njegova odlučna politika je dovelo do činjenice da je Srbija postala moderna zemlja, koja se ubrzano razvija na svim poljima i u kojoj su žene prepoznate kao važna karika i stub razvoja celog društva, kaže Vitman.

 

Značaj i važnost žena u donošenju odluka ogleda se i na terenu: u svakoj od osam lokalnih samouprava na teritoriji Južnog Banata svaki treći odbornik je – odbornica!

Od 8 lokalnih samouprava na čelu čak četiri su žene. Na čelu Južnobanatskog upravnog okruga takođe je žena.

U Južnom Banatu imamo 50 odsto žena na rukovodećim mestima. U lokalnim parlamentima imamo 41 odsto odbornica, odnosno, od ukupno 289 odbornika, čak 188 su žene. Našle smo svoje mesto, a naše mišljenje, rad i odgovornost se uvažavaju. Privreda Južnog Banata je brojna i raznovrsna sa više od 3.000 preduzeća i više od 10.000 porodičnih firmi – preduzetnika, među kojima je sve više žena. Jedna od karakteristika privrede Južnog Banata je konstantno ostvarivanje suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni, koji se kreće i do petine ukupnog spoljnotrgovinskog prometa, kaže Vitman.

Samo godinu dana pre pandemije, u Južni Banat došao je veliki broj investitora i izgrađene su nove fabrike. U Pančevu su svoje fabrike otvorile nemačke kompanije ZF i Brose, lideri u izradi auto delova automobilske industrije u svetu. Sve opštine i gradovi u Južnom Banatu pripremaju nove poslovno – industrijske zone, za nove investitore.

Ponosni smo što je lider u proizvodnji naftnih derivata, Gazprom, prošle godine u Pančevu otvorio novo postrojenje “Duboka prerada” i potpuno rekonstruisao postojeću rafineriju nafte, čime je značajno unapredio kvalitet životne sredine. Time smo postali vodeći snabdevač regiona naftnim derivatima. Gazprom nastavlja sa ulaganjima u Pančevu, gradi termoelektranu, toplanu na gas. Zahvaljujući dobrim odnosima Srbije i Ruske federacije, u potpunosti smo u Pančevu modernizovali sistem javnog osvetljenja novom LED tehnologijom, kroz partnerstvo sa kompanijom iz Moskve Boos lighting group, kaže Vitman.

U periodu od pet godina značajno se povećao procenat zaposlenosti, značajno se ulagalo u sektore zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, kulture, poljoprivrede, sporta, infrastrukture…

Među prioritetima politike predsednika Aleksandra Vučića je da svi građani, posle više decenija, dobiju moderne puteve, infrastrukturno opremljene gradove i opštine. Ulaže se u zaštitu životne sredine. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda do kraja godine iznosiće 7.5 odsto. To će dati značajnu osnovu za povećanja plata i penzija i omogućiće da naša deca imaju bolje uslove za odrastanje. Žene u Srbiji su veoma ponosne na svoj status. S obzirom da smo mala zemlja, a imamo visok procenat visokoobrazovanih žena, podrškom stabilne politike, novim generacijama žena omogućeno je da nastave dalje da se razvijaju i unapređuju, zaključuje Vitman.