KulturaNaslovna

U Pančevu počeli Susreti izvornih pevačkih grupa 21. „Etno glas“

Susreti izvornih pevačkih grupa 21. „Etno glas“ koji će biti održani od 3. do 8. novembra u Pančevu, u okviru obeležavanja Dana grada, otvoreni su večeras u Holu uprave Grada Pančeva.

Ovogodišnji „Etno glas“ otvorili su Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu.

Susreti izvornih pevačkih grupa pod nazivom Etno Glas pokrenuti su 2001. godine u organizaciji KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP i Doma omladine Pančevo u cilju afirmacije tradicionalnog narodnog stvaralaštva i podrške mladima da istraju u očuvanju kulture našeg naroda i nacionalnih manjina, koji žive na ovim prostorima, podsetio je na otvaranju Dejan Trifunović.

Na otvaranju „Etno glasa“ nastupile su i devojčice iz frulaškog tria Helena Jovanović, Ana Brajović i Anja Nikolić, sa dve melodije iz Pančeva i okoline.

 

 

U okviru ovogodišnjeg „Etno glasa“ otvorena je i izložba “Oglavlja žena tradicionalnih kultura Južnog Banata” iz zbirke Narodnog muzeja Pančevo i KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP.

Na izložbi je moguće videti veliki broj ženskih oglavlja koja su u multukulturalnom društvu, bila univerzalni deo nacionalnih kostima ovog podnevlja čime su određivala lokalni, regionalni i kulturni indentitet.

 

 

Izloženi predmeti su iz fundusa Narodnog muzeja Pančevo, KUD Stanko Paunović NIS RNP kao i dva izuzetna predmeta iz zbirke Muzeja Bele Crkve. Autori izložbe su Svetlana Mesicki, kustos etnolog i Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD Stanko Paunović NIS RNP.

Izložbu je moguće pogledati do kraja manifestacije, do 8. novembra. Program „Etno glasa“ je raznovrstan i odvijaće se na više lokacija u Pančevu.