KulturaNajaveNaslovna

Narodni muzej Pančevo: Izložba posvećena stogodišnjici rođenja Zorana Petrovića

U Narodnom muzeju Pančevo, u okviru obeležavanja Dana grada Pančeva, svečano će biti otvorena autorska izložba „Zoran Petrović – jedan vek sa nama“. Otvaranje je zakazano za sredu, 10. novembra u 19 časova.

Izložba je posvećena obeležavanju 100-te godišnjice od rođenja Zorana Petrovića velikog umetnika, akademskog slikara, crtača, skulptora, pisca, redovnog profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Zoran Petrović

Zoran Petrović rođen je 7. aprila 1921. godine u selu Sakule, završava Gimnaziju u Pančevu, kasnije se pridružuje partizanskim jedinicama i učestvuje u borbama protim okupatora da bi nakon završetka rata postao jedan od glavnih pokretača kulturne i umetničke scene u Jugoslaviji, stvarajući svoja fantastična platna i skulpture, stvarajući generacije novih umetnika kroz svoj rad na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, pišući knjige…

Pančevački legat kojem je svojevremeno sticajem okolnosti pridodat i legat iz Sakula (umetnička dela i dokumentarni materijal iz Galerije u umetnikovoj kući) svedok je bogatstva imaginacije i svestranosti legatora, jednog sveta koji je stvorio svojim likovnim i literarnim radom i životom obično-neobičnog čoveka, i upravo obuhvata njegov vek stvaranja gotovo celovito od 1946-1993. Sadrži više od tri stotine pedeset slika, crteža, skultura, grafika, kolaža, akvarela i reljefa uz vredan dokumentarni materijal.

Izložba koju prati obiman katalog, rezultat su trogodišnjeg istraživanja autora izložbe Dimitrija Jovanova, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, i restauracije i konzervacije slika i skulptura iz Legata Zorana Petrovića, koje je uspešno realizovala Gordana Đurađević Prvanov, konzervatorka-restauratorka Narodnog muzeja Pančevo.

Projekat je trajao tri godine uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a za sledeću godinu, Narodni muzej Pančevo planira da obnovi galerijski prostor u prizemlju Muzeja, gde će legat Zorana Petrovića biti trajno izložen.