DruštvoNaslovna

Nedimović i Božić u Sremskim Karlovcima s proizvođačima vina i rakije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetili su danas vinariju „Veritas” u Sremskim Karlovcima, gde su razgovarali sa lokalnim poljoprivrednicima i privrednicima, najviše sa proizvođačima vina i rakije.

Ministar Nedimović govorio je o podsticajima za razvoj poljoprivrede, konkursima koji su u toku i daljim planovima Vlade Republike Srbije u oblasti agrara. On je istakao da se u poljoprivredu nikad nije ulagalo više nego danas.

 

 

Nedimović je najavio veliku podršku za takozvani ruralni vinski turizam, kao i da će konkursi za vinogradare, vinare i destilerije biti raspisani već početkom naredne godine.

 

 

Predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić, prilikom današnjeg susreta u vinariji „Veritas“, izjavio je da ova Opština pomaže najviše vinogradare u smislu održavanja atarskih puteva.

S tim u vezi konkurišemo za dobijanje sredstava kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a učestvujemo i svojim sredstvima. Takođe, Opština reaguje i prilikom zakrčenja atarskih puteva, dakle u tim nekim urgentnim situacijama, čineći sve da se ti putevi što pre raskrče. Osim toga, dajemo i logističku podršku i pomoć vinarima i vinogradarima prilikom apliciranja na različite programe, mada mogu reći da su oni izuzetno iskusni u nekim segmentima i da u mnogome prednjače u Srbiji, kaže on.

U Opštini Sremski Karlovci trenutno ima dvadesetak registrovanih vinarija, ali bi taj broj u narednom periodu mogao značajnije da se poveća pre svega zahvaljujući sredstvima koja se ulažu u taj sektor poljoprivrede.

 

 

Direktorka vinarije „Veritas“ Jelena Ćuković je rekla da je ova vinarija već dobila pomoć od države, u vidu cisterne za vodu, te da im je ovakva pomoć od izuzetnog značaja.

Sastanku su, pored predsednika Stojkečića, prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Boban Petković, član Opštinskog veća za privredu Đurđica Šnur, pomoćnica predsednika Opštine Marina Janković, kao i članice predsednikovog kabineta.