Društvo

Zeleni koraci: Posebno o upravljanju otpadom

SUBOTICA – Završetak održanih radionica u okviru projekta „Zeleni koraci“ u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ obeležen je angažovanošću učenika. Kao i entuzijazmom koji je pridoneo stvaranju svesti o očuvanju planete.

Tokom ovog inspirativnog putovanja u svet reciklaže, upravljanja otpadom i zelene energije, deca su pokazala izuzetan interes. Posebno fokusirajući se na ključne ekološke izazove u svojoj lokalnoj zajednici.

Sandra Iršević, predstavnica Udruženja građana „Malin“, održala je dinamične radionice koje su učenicima omogućile praktično iskustvo i uvid u proces reciklaže. Kroz interaktivne sesije, deca su stekla saznanja o transformaciji starih materijala u nove proizvode, naglašavajući time značaj svakodnevnih postupaka za očuvanje prirode.

Zeleni koraci: Regionalna deponija probudila interesovanje

Poseban fokus dece usmeren je ka temama kao što su regionalna deponija u Subotici, zagađenje jezera Palić i zelena energija. Ovi lokalni aspekti su dodatno povećali njihovu svest o ekološkim izazovima koje zajednica suočava. Upoznali su se s konkretnim problemima i naučili kako mogu doprineti rešavanju tih pitanja kroz smanjenje otpada i podršku zelenim energetskim rešenjima.

Radionice su posebno naglasile značaj zelene energije kao održivog izvora snage za planetu. Deca su saznala o metodama proizvodnje energije koje ne štete okolini i doprinose globalnim naporima za smanjenje emisija štetnih gasova. Ovaj aspekt edukacije dodatno je podstakao njihovu svest o ličnom doprinosu očuvanju prirode.

Projekat „Zeleni koraci“ nije samo pružio edukaciju učenicima, već je inspirisao celu zajednicu da razmišlja o sopstvenom doprinosu očuvanju planete. Svesni su postali da svaki predmet, bilo da je plastičan, papiran ili metalan, ima potencijal za reciklažu i ponovnu upotrebu.

Ova edukativna kampanja, podržana od strane grada Subotice, prepoznata je kao ključna inicijativa za održivu budućnost. Zahvaljujući Udruženju građana „Malin“ i gradskim vlastima Subotice na podršci, ova aktivnost predstavlja značajan korak ka stvaranju ekološki osvešćene zajednice. Svi prisutni su podstaknuti da razmišljaju o svom doprinosu očuvanju planete, postavljajući temelje za zeleniji i održiviji svet.

Izvor: www.ecofeminizam.com