Društvo

Pančevo: Iz štampe izašla bojanka “Slovarica, prirode čuvarica”

PANČEVO – U Pančevu je iz štampe izašla bojanka „Slovarica prirode čuvarica“ namenjenu decu od 6 do 9 godina. Bojanku su objavili Udruženje građana „Drugi Novi Centar“ iz Pančeva i književnica Gordana Vlajić.

U pitanju je interaktivni kreativni projekat ekološka bojanka za preškolce koja je ujedno i slovarica. Ovaj mali ekološki bonton posebno je prilagođen deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole.

Svaka strana u bojanci je posvećena jednom slovu naše azbuke, posebno ilustrovanom i duhovito predstavljenom rečima koje plene pažnju.

Od magične formule abrakadabra preko javašluka, kerefeka, rmpalija, čalabrca do šušumiga.

“Uživajući u učenju slova korisnim ekološkim savetima i uputstvima deca će moći da razvijaju maštu i postaju pravi eko pioniri, da uče slova i da kroz neobične reči bogate svoj rečnik. Te reči su deo pesmica u kojima se govori o očuvanju prirode”, kaže autorka Gordana Vlajić.

Bojanka je objavljena u okviru projekta – manifestacije “Čuvari prirode 2023”.

“Ovaj projekat-manifestacija je nastao sa idejom da se organizuje edukacija za decu predškolskog i nižeg osnovno školskog uzrasta o važnosti očuvanja prirode, ali na originalan i kreativan način, zanimljiv deci u okviru koje se uče očuvanju životne sredine, humanosti i kako da brinu o prirodi. Glavni cilj manifestacije „Čuvari prirode“ je ekološko opismenjavanje dece odnosno unapređenje i razvijanje ekološke svesti kod najmlađih o važnosti očuvanja prirode. Glavni rezultat ovog projekta je postojanje bojanke iz koje najmlađi uče slova, bogate svoj rečnik novim rečima i izrazima i uče se o očuvanju životne sredine, sa ciljem stvaranja novih generacija dece koja će brinuti o svojoj okolini i prirodi”, saznajemo u udruženju građana “Drugi novi centar” u Pančevu.

Manifestacija je održana 14. decembra u osnovnoj školi “Olga Petrov” u Banatskom Brestovcu u okviru koje je održana jednodnevna radionica za učenike prvog razreda i predstavljena bojanka.

Bojanka je besplatno podeljena odeljenjima zabavišta i prvih razreda osnovnih škola u naseljenim mestima s teritorije Pančeva kako bi mogli da je koriste kao dodatno pomoćno sredstvo u nastavi o očuvanju prirode.

Izdavanje bojanke “Slovarica, prirode čuvarica” sufinansirao je Grad Pančevo.