DruštvoNaslovnaTurizam

Turistički potencijali Alibunara

Opština Alibunar nalazi se u centralnom delu južnobanatske ravnice, između plodnih njiva i alibunarske i ilandžanske močvare. Međunarodni put E-70 Beograd – Vršac – Temišvar prolazi kroz opštinu Alibunar.

Opština gazduje turistički najatraktivnijim, severo-zapadnim delom Deliblatske peščare, koja je u ovom svom delu prekrivena glogom, skakavcem, borovima, raznim žbunastim biljem i gustom vegetacijom. Broj različitih životinjskih vrsta koje su ovde prisutne je zaista veliki. Ovako veliki broj životinja i ptica, među kojima i divljači visokog lova, dozvoljavaju razvoj lovnog turizma. Neophodno je istaći da je najveći deo teritorije Alibunara već prekriven brojnim poznatim lovištima. Divljač niskog lova koja je ovde najzastupljenija jeste uglavnom zec, fazan, jarebica, a od divljači visokog lova tu je jelen, srna i divlja svinja.

I u Turističkoj organizaciji Opštine Alibunar saznajemo da će se lovnom turizmu i u narednom periodu posvećivati velika pažnja.

U narednom periodu usredsredićemo se više na lovni i izletnički turizam, jer su oni trenutno najzastupljeniji kod nas i na tome će se bazirati naša turistička ponuda u narednom periodu. “Lov na banatsku lisicu” je jedna od najstarijih manifestacija u Alibunaru i izuzetno je posećena, okuplja lovce iz svih krajeva zemlje, a organizuje se svake godine u januaru, kaže Željko Radovanović iz Turističke organizacije Opštine Alibunar.

Kao deo međunarodnog puta opština Alibunar povezana je sa Beogradom 56km, Pančevom 35km, i Vršcem 33km. Put je detaljno rekonstruisan 2007. godine i u odličnom je stanju. Ovakav položaj i blizina aeredroma (60km), Dunava (40km) i gradskih centara daje mogućnost različite ponude, kao što su rekreativni, izletnički i wellness turizam na lokalitetu Devojački bunar, kao i lovni i ribolovni turizam na celokupnoj teritoriji opštine. Ovakva ponuda pruža mogućnost povratka prirodi i odmoru, van zagađenih i bučnih gradskih centara.

Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar

Osnovni turistički potencijal opštine Alibunar je Deliblatska peščara i izletište Devojački bunar. Predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić kaže da ona predstavlja izuzetan rezervat ali i neiskorišćeni potencijal za dalji razvoj turizma u opštini.

Devojački bunar i sama Deliblatska peščara su nedovoljno iskorišćeni potencijali. Dugi niz godina svodi se samo na potencijal. To zahteva jedan temeljan i ozbiljan plan koji bi predvideo dalji razvoj ovih lokaliteta, odnosno Strategiju razvoja turizma na Devojačkom bunaru. Mi gazdujemo Deliblatskom peščarom samo na jednom delu teritorije, zajedno s komšijskim opštinama Pančevo, Kovin, Bela Crkva. Razmotrićemo s njima mogućnost da napravimo zajedničku Strategiju razvoja turizma na Devojačkom bunaru i to će nam biti primarni zadatak u narednom periodu kad je u pitanju razvoj turizma. Postoje interesi stranih i domaćih investitora, pokazali su interesovanje kroz pisma o namerama i kroz dolaske delegacija pojedinih kompanija, ali s obzirom da je to specifično područje, područje pod zaštitom, moramo da vodimo računa i o prirodi, to iziskuje dodatne procene i analize. U pitanju je ozbiljan posao koji nam predstoji, ali svakako u saradnji s komšijskim opštinama, kaže Dakić.

Od važnosti je sagledavanje vodnog potencijala Deliblatske peščare (izvora vode za piće, termalnih izvora i kaptažnih izvora), zbog uvida u mogućnost realizacije pojedinih turističkih sadržaja. Termalni izvori mogu biti osnova za razvoj zdravstveno-rekreativnog turizma.

D-T-D kanal kod Janošika

Drugi turistički potencijal opštine Alibunar je kanal Dunav-Tisa-Dunav kod Janošika.

Opština Alibunar zauzima jugoistočni deo Vojvodine. Opštinu čine: Alibunarsko-Vršačka ravan, Ilandžanski rit, SZ Deliblatske Peščare i deonica kanala DTD.

Na teritoriji opštine Alibunar formirano je deset naselja od kojih je Alibunar središte opštine. Sam geografski položaj diktirao je i formiranje naselja koja zbog toga odstupaju od klasičnog Panonskog tipa.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.