DruštvoNaslovna

Saradnja Subotice i Sandvikena na visokom nivou

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom o projektima koji su vezani za zaštitu životne sredine, razvoju turističke banje Palić, kao i realizaciji započetih i pokretanju novih projekata.

Pre dve godine, tačnije 2017. godine, gradonačelnik Subotice sa ambasadorom Švedske razgovarao je o realizaciji mnogih projekata iz različitih oblasti, a koji su bitni za Suboticu.

Od našeg prvog susreta daleko smo odmakli, jer danas 2019. godine neke projekte završavamo, nešto je u toku i takođe smo razgovarali o saradnji našeg grada i Sandvikena, njihove opštine koja je trajala svih ovih godina. Mislim da smo mnogo toga naučili jedni od drugih, videli smo kako se dve kulture sudaraju, kako nam je lepo biti zajedno i u Sandvikenu i u Subotici. Takođe Sandviken je bio naš partner na jednom od naših Privrednih sajmova u Subotici i nastavićemo u tom trendu. Obavestili smo ambasadora da imamo projekat sa KfW bankom i našim partnerima iz Nemačke. Obavestili smo ga o gradnji velnes i spa centra na Paliću koji ćemo zajedno obići u ovih nekoliko narednih meseci, a ono što ćemo u budućnosti raditi je ulaganje, kako u obrazovne tako i u zdravstvene ustanove, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

U trećoj zvaničnoj poseti Subotici Jan Lundi je ocenio da saradnja između Subotice i Sandvikena može i drugim gradovima da posluži za primer svima u Srbiji i Švedskoj kako treba da dva grada sarađuju.

Bilo bi mi drago da i investori iz Švedske ulažu u Suboticu, ali mi je drago da Subotica ima saradnju sa Sandvikenom i da ta saradnja ima delimično poslovni karakter i da se traže konkretni projekti među ovim gradovima. Švedska svake godine ulaže 14 miliona evra u bilateralnu saradnju razne vrste sa Srbijom. Želimo da nastavimo ovu saradnju, zato analiziramo petogodišnju saradnju kako bi u narednih pola decenije znali kako da odredimo kriterijume za novi period saradnje. Iskustvo iz Subotice je od velikog značaja u tom pogledu, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Gradonačelnik Laban je rekao i da se ove godine kreće sa izgradnjom novog stadiona Fudbalskog kluba u Subotici. Bogdan Laban je kazao da je projekat gotov i da očekuje da u toku leta počne sa izgradnjom stadiona, kako bi Spartak mogao da bude domaćin utakmicama Lige Evrope.

Ukoliko Spartak igra u Ligi Evrope neka igra u Subotici, da ne mora da se putuje za Novi Sad i Beograd, zaključio je gradonačelnik Laban.

Autor: S.I.
Fotografije: 
https://www.instagram.com/bogdanlaban_gradonacelnik/