DruštvoNaslovna

Ministar Nedimović obišao opštine Alibunar i Vršac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je 21. maja opštinu Alibunar i poljoprivredno gazdinstvo Branka Gajića iz Vladimirovca.

Tom prilikom, ministar Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima najavio je novi predlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, dugoročnije zakupe zemljišta i zakupe za stočare, nove kredite sa minimalnim kamatnim stopama i konkurse za nabavku priključnih mašina i opreme, kao i isplatu svih zaostalih subvencija i povraćaja sredstava.

On je sa poljoprivrednicima razgovarao o cenama, sistemu za navodnjavanje, penzijskom osiguranju, ali i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini.

Gazdinstvo Branka Gajića u Vladimirovcu se već 40 godina bavi poljoprivredom i ima 50 hektara zemlje, obrađuje sa sinom oko 110 hektara, pod suncokretom, pšenicom i kukuruzom.

Na teritoriji Opštine Alibunar oko 80 posto stanovništva se bavi ratarstvom, zato je poseta ministra Nedimovića izuzetno značajna, rekao je Dušan Dakić predsednik Opštine.

On je istako da je bio uspešan razgovor ministra i poljoprivrednika u Vladimirovcu.

 

 

Branislav Nedimović je istakao da su poljoprivrednike najviše zanimale subvencije i rekao je da ove godine ima dovoljno novca, više za oko 60 miliona evra za ovu namenu.

On je zadovoljan što ima sve više učesnika u sistemu i kazao da u Ministarstvu planiraju da od sledeće godine krene elektronsko plaćanje subvencija, kako bi se ubrzao postupak.

Ministar Nedimović pre Vladimirovca bio je i u Pavlišu, mestu na teritoriji Grada Vršca. Ovo je bila prilika da poljorivrednici i iz tog mesta saznaju šta planira Ministarstvo poljoprivrede, kolike će biti subvencije, koji Zakoni će se menjati i dopunjavati, ali i da ministar Nedimović čuje od njih koji su njihovi problemi.

U Pavlišu, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obišao je poljoprivredno gazdinstvo Save Milašinova, koji se bavi stočarskom proizvodnjom. Nedimović je prilikom ove posete istakao da je stočarska proizvodnja neophodna državi, ali da pitanje pašnjaka mora da se reši što će i biti učinjeno izmenom Zakona u ovoj oblasti.

Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca je rekla da su na sastanak sa ministrom Nedimovićem u Pavliš pozvani poljoprivrednici, njih dvadesetak sa teritorije celog grada i da je ovo bila prilika da se čuje koje oni imaju probleme, kako rade, ali i kako može da pomogne lokalna samouprava i Republika. Ona je ministra izvestila i da je Vršac završio postupak komasacije.

Sava Milašinov, poljoprivrednik čije gazdinstvo je posetio ministar nasledio je posao od oca. Ima 90 grla krava i 70 ovaca, a pored stočarstva bavi se i ratarstvom. Kako kaže, za njega je poseta ministra veoma značajna.