KulturaNajave

Pančevo: večeras počinju Majski dani knjige

Ovogodišnje šesnaesto izdanje književne manifestacije Majski dani knjige svečano će biti otvoreno večeras, 27. maja od 19.30 u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo i trajaće do 31. maja.

Pod nazivom Pančevački književni valcer, program koji organizuje Gradska biblioteka Pančevo uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Austrijskog kulturnog foruma biće posvećen austrijskoj književnosti, i tom prilikom će ovaj grad biti mesto susreta značajnih autora austrijske i srpske književnosti kao što su Barbi Marković, Jelena Kostić Tomović, Margarita Kinstner, Rihard Šubert, Milo Lompar i Vule Žurić.

Osim glavnog programa koji će se tokom svih dana manifestacije održavati od 19.30 časova u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

Manifestaciju će otvoriti program pod nazivom Književno veče sa Barbi Marković, poznatom književnicom koja živi u Beču i piše i na srpskom i na nemačkom jeziku, a o čijem kredibilitetu književnice govori činjenica da njene romane objavljuje nemački Suhrkamp. Iste večeri govoriće i Jelena Kostić Tomović, profesorka na katedri za germanistiku Filološkog fakulteta koja će tom prilikom pružiti uvid u uvod savremenu austrijsku scenu i te njene specifičnosti prožimanja sa drugim književnostima.

Prema rečima urednika programa Vuleta Žurića, ovogodišnje izdanje manifestacije karakteriše kvalitetan program kojim bi mogle da se podiče mnogo veći centri od Pančeva.

Zahvaljujući najpre inicijativi naših prijatelja iz Austrijskog kulturnog foruma, uspeli smo da napravimo fini sklop koji pokazuje kako se dve kulturne scene (austrijska i srpska) prožimaju, tako da ćemo tokom tri večeri imati neku vrstu bilingvalnih događaja, kaže Žurić.

Druge večeri manifestacije, u utorak, 28. maja biće održano književno veče sa austrijskim piscem Rihardom Šubertom, izvrsnim kiritičarem, pronicljivim svestranim umetnikom sa kojim će „razgovor biti pravi vatromet novih ideja što ovde ne čuje često“.

Program treće večeri manifestacije koji će se održati u sredu, 29. maja biće posvećen fenomenu Tomasa Bernharda, jednom od najznačajnijih austrijskih pisaca u okviru književne tribine Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima? o čemu će govoriti Barbi Marković, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović, a njima će se u ovom inspirativnom razgovoru pridružiti Margarita Kinstner, spisateljica koja trenutno boravi u Pančevu u okviru studijskog programa.

Kao svojevrstan nastavak priče o austrijskoj književnosti, u četvrtak, 30. maja gost večeri biće uvaženi profesor Milo Lompar, ovogodišnji dobitnik nagrade Meša Selimović koji će tom prilikom predstaviti svoju najnoviju knjigu Crnjanski – biografija jednog osećanja.

Poslednje večeri manifestacije, u petak, 31. maja biće predstavljena knjiga Pomor i strah Vuleta Žurića, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade Vital, a moderator programa biće Dragan Babić, mladi književni kritičar iz Novog Sada.

Vule Žurić je takođe istakao da je prateći program namenjen deci veoma značajan za Majske dane knjige jer obezbeđuje publiku za buduća izdanja glavnog programa manifestacije kada ti najmlađi posetioci odrastu pa otkriju da književnost nije bauk, da pisci nisu strašni ljudi koji jedu malu decu i velike ljude, i da je biblioteka jedno mesto u kome se mogu osećati ugodno.

Ovogodišnje izdanje manifestacije biće prilika da pančevačka publika sazna nešto više o gostima programa koji će osim o svojim delima, govoriti i o austrijskom književnom trenutku, a sve na tragu njihovih velikih prethodnika kakav je Tomas Bernhard.