DruštvoNaslovna

Pančevo: obeležen Dan policije prikazom opreme, naoružanja i veština

Povodom obeležavanja Dana policije u Pančevu je na platou ispred Vatrogasnog doma organizovan prikaz opreme i naoružanja kojima raspolaže Policijska uprava u Pančevu, ali i demonstracija veština pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nekoliko stotina građana imalo je prilike da na štandovima pogleda izloženo naoružanje, defile policije na konjima, demonstraciju borbenih veština pripadnika Žandarmerije, opremu Vatrogasno-spasilačkog bataljona, vožnju motociklista po poligonu i još mnogo toga.

Nikola Popovac, načelnik Policijske uprave u Pančevu na svečanosti je sumirao utiske nakon četiri godine provedene na funkciji načelnika Policijske uprave Pančevo. On je izjavio da svaki građanin u južnobanatskom okrugu može da vidi odgovornost i profesionalnost u radu policije.

Popovac je naglasio da na teritoriji koju pokriva PU Pančevo nema zaštićenih, da policija svakodnevno radi na sprečavanju preprodaje narkotika, pljački, razbojništava.

Kriminalnih grupa u Južnom Banatu nema, iako se Pančevo nalazi na samo nekoliko kilometara od Beograda. Najvažnija stvar u radu ove uprave, pored rezultata rada, jeste činjenica da zbog ozbiljnog i profesionalnog rada pripadnika PU Pančevo i iskazane hrabrosti, danas svaki građanin našeg grada i okruga zna da nema zaštićenih, da nema kriminalaca koji mogu da se osećaju sigurnim dok diluju drogu, dok pljačkaju ljude ili uzimaju njihovu imovinu ili planiraju da nanesu zlo našoj deci ili pak pojedinci u našim redovima koji misle da mogu da zloupotrebljavaju uniformu policije, službenu značku a samim tim i poverenje građana. Danas kriminalci strahuju od policije i od države koja ima volju i snagu da se sa njima obračuna, rekao je Popovac.

 

 

On je istakao da je Policijska uprava Pančevo za ove četiri godine zaplenila 347 kg različitih narkotika.

To je 347 kilograma manje droge u gradovima i mestima Južnobanatskog okruga, u školskim dvorištima i na našim ulicama. U 2016. godini smo 226 puta zaplenili narkotike, u 2017. godini 255 puta, a u 2018. godini čak 417 puta. Uhapšeno je 531 lice. Od malobrojnih ubistava koja su evidentirana u poslednje četiri godine, nijedno nije imalo karakteristike takozvanih „mafijaških“ obračuna već su uglavnom posledica narušenih međuljudskih i porodičnih odnosa. Više smo nego prepolovili broj razbojništava sa procentom rasvetljavanja tih krivičnih dela od skoro 70 %, kao i broj teških krađa i krađa na štetu građana, rekao je između ostalog Popovac.

Prema rečima Nikole Popovca, svi događaji koji su uznemirili javnost su brzo rešeni, dok su izvršioci uhapšeni.

Samo prošle godine oduzeto je oko 20 tona duvana namenjeno za dalju preprodaju u iznosu od oko 36 miliona dinara. Takođe, zaplenjeno je oko 45 tona naftnih derivata u vrednosti od više od 6,5 miliona dinara. Očuvali smo stabilan javni red i mir i nismo imali konflikata na međunacionalnoj osnovi na šta sam veoma ponosan. U 2016. godini prvi smo u Srbiji otvorili Kuću bezbednosti u centru Pančeva koja je postala svojevrsni servis građana. Srpska policija je garant mira i bezbednosti. Država Srbija je ponosna na svoje policajce, zaključio je u svom govoru Nikola Popovac.

 

 

Svečanosti u Vatrogasnom domu mogli su da prisustvuju svi građani. Pripadnici pančevačke policije otvorili su vrata za sve posetioce u Vatrogasnom domu koji su imali priliku da vide pripadnike jedinica SAJ, žandarmerije, policajce na konjima, vatrogasce, kao i različite pokazne vežbe.

 

 

Najviše su uživali mališani koji su došli sa svojim roditeljima. Prisutni su imali priliku da vide naoružanje, opremu, uniforme, pokazne vežbe, vozila, praktično sve što ima i čime raspolaže Policijska uprava Pančevo.

 

 

U okviru obeležavanja Dana policije, pripradnici PU Pančevo u ponedeljak su na groblju odali počast kolagama koji su izgubili život u službi i položili vence. Danas je organizovan i prijem za njihove porodice, kao i za bivše kolege – penzionere.

 

 

Jutros su svečano zakletvu položili novi policijski službenici koji su zasnovali radni odnos u prethodnih godinu dana, dok su u Crvenom krstu policajci dali krv.