AktuelnoDruštvoNaslovna

Pančevo: JKP Higijena počinje s postavljanjem novih kontejnera

JKP Higijena Pančevo kupila je 300 novih metalnih kontejenera i već od sutra počeće njihovo postavljanje na različitim lokacijama u gradu.

Novi kontejneri trebalo bi da stvore uslove za bolje održavanje komunalnog reda u Pančevu, a za nabavku je potrošeno 12 miliona dinara.

JKP Higijena svake godine trpi velike štete zbog uništavanja kontejnera od strane nemarnih građana, a reč je o čak četvrtini kontejnera na ulicama Pančeva. Nesavesno ponašanje pojedinih građana dovodi do toga da za godinu dana JKP Higijena ostane bez 180 metalnih i plastičnih kontejnera koji zimi izgore ili leti budu uništeni šutom i drugim kabastim otpadom. Samo tokom zime zbog žara zapali se i unište kontejneri u vrednosti od oko dva miliona dinara.

 

Na Staroj deponiji je veliki broj izgorelih i uništenih kontejnera (foto: L.V.)

 

Aleksandar Stevanović, direktor JKP Higijena kaže da ovo preduzeće ima oko 700 kontejnera, ali za postojeći obim posla to ipak nije optimalan broj.

Kupili smo 330 kontejnera, a u ovoj godini nabavljena su i četiri autosmećara. Za iduću godinu u saradnji sa lokalnom samoupravom planiramo da nabavimo još oko 1.000 kontejnera koji će biti raspoređeni na postojećim lokacijama u gradu, pojedine lokacije će biti pojačane, dok će sa nekih kontejneri biti izmešteni na druge bolje lokacije, kaže Stevanović.

Kako kaže direktor, u toku je izrada Elaborata koji bi trebalo da pokaže kakvo je stvarno stanje na terenu, koje lokacije je potrebno pojačati i da li ima lokacija na kojima su kontejneri koje treba izmestiti.

Kada elaborat bude završen znaćemo ne samo kakvo je trenutno stanje lokacija gde stoje kontejneri, već i kako su opremljene, imaćemo informacije o broju i stepenu uništenosti posuda za smeće. Sagledavanje stanja na terenu ponudiće i konkretna rešenja za uređenje stajališta za kontejnere, njihovo izmeštanje ili otvaranje novih, kao i potreban broj i tip kontejnera koje je potrebno nabaviti. Na osnovu toga planiramo da iduće godine krenemo s kupovinom novih autosmećara i kontejnera što je, kada je Higijena u pitanju, večiti prioritet, kaže Aleksandar Stevanović.

On je podsetio da je Higijena prošle godine uredila 20 lokacija na teritoriji Pančeva, takozvana „zelena ostrva“ koja su se u praksi pokazala kao dobra rešenja za javnu higijenu.

Iz tog razloga ćemo i ubuduće ići u tom smeru, sa možda modifikovanim dimenzijama, da uredimo sva sabirna mesta za komunalni otpad u gradu, rekao je Stevanović.

 

Aleksandar Stevanović, direktor JKP Higijena Pančevo (foto: L.V.)

 

Direktor kaže da se radnici Higijene svakodnevno suočavaju i sa lokacijama na kojima se redovno pojavljuju divlje deponije. Već danas radnici ovog preduzeća ponovo će čistiti problematične lokacije, sa kojih se bar jednom nedeljno odnosi velika količina otpada. U pitanju su divlje deponije na Bavaništanskom putu, uglu ulica Dimitrija Tucovića i Tanaska Rajića, Dimitrija Tucovića i Matije Gupca, nekoliko lokacija na Strelištu, naseljima Stari Tamiš i Skrobara. Divlje deponije se i dalje javljaju kod Američkih zgrada, u Ulici Miloša Trebinjca, Cara Lazara, Kasapinovićevoj, naselju Zelengora, kod stare Utve i Nove Mise kod vrtića Petar Pan, kod Davida. Po nalogu komunalne inspekcije najčešće se čiste deponije na lokacijama Bore Šipoša, Marka Kulića, buvljaku, na Zelenoj pijaci…

To su problemi koje smo identifikovali stalnim prisustvom na terenu. To su lokacije na kojima su na nekim mestima postavljeni kontejneri gde im možda i nije mesto a oko njih se pojavljuju divlje deponije. Po pitanju divljih deponija koje se stvaraju na teritoriji grada već danas ćemo krenuti u sanaciju tih deponija i pronalaziti neka rešenja u saradnji s JKP Zelenilo. S tih mesta gde imamo kontejnere a gde nije uslovno da budu sklanjaćemo ih i tražiti alternativno rešenje u toj okolini gde mogu da se postave kontejneri kako bismo imali veći nivo higijene u tim delovima grada, kazao je Stevanović.

Iako kontejneri postoje, često se pored njih stvaraju divlje deponije, što dodatno otežava posao radnicima Higijene. Navike i nesavesno ponašanje građana moraju da se promene ukoliko želimo da nam grad bude čist.

 

Uništeni kontejneri

 

Aleksandar Stevanović podseća da u toku godine postoje dve sezone u kojima se veliki broj kontejnera uništi.

Samo u januaru smo izbrojali oko 100 kontejnera koji su uništeni usled nepravilnog tretmana i odlaganja pepela i žara. Ništa bolja situacija nije ni leti, s obzirom da se u tom periodu javljaju veće količine šuta i kabastog otpada, koji se odlaže u kontejnere iako su oni predviđeni za komunalni otpad. Apelujem na sugrađane da nam pomognu da održimo komunalnu higijenu grada. Potrebno je samo da se pridržavaju načina na koji treba da tretiraju komunalni otpad, na način na koji je definisala gradska odluka o odnošenju smeća. To znači da građani koji žive u objektima za kolektivno stanovanje koriste kontejnere, a sugrađani koji žive u individualnim domaćinstvima da komunalni otpad odlažu u svoje kante i iznose ga prema važećem rasporedu odnošenja, rekao je Aleksandar Stevanović, direktor JKP Higijene Pančevo.

 

Izgoreli kontejneri

 

Pančevačka JKP Higijena odnosi smeće sa 460 lokacija u gradu i iz naseljenih mesta Dolovo i Starčevo. O obimu posla koji je pred radnicima najbolje svedoči podatak da se iz 30.000 domaćinstava, kao i od privrednih subjekata dnevno sakupi i odveze čak 150 tona komunalnog otpada.

Kako bi se poboljšala efikasnost preduzeća i stvorili uslovi da grad bude uredniji JKP Higijena je uz pomoć grada kupila četiri kamiona za odnošenje smeća, čime je značajno poboljšan vozni park ovog komunalnog preduzeća.