DruštvoNaslovna

ComNet osuđuje naslovnu stranu nedeljnika NIN

Udruženje elektronskih medija COMNET najoštrije osuđuje skandaloznu naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj dominira fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojeg je uperena puška.

Ovakva direktna pretnja po život predsednika osim što je neumesna i neprofesionalna i zahteva hitno izjašnjavanje strukovnih udruženja, traži i hitnu i neodložnu reakciju nadležnih organa.

Sloboda medija u Srbiji je zagarantovana ustavom, sloboda mišljenja takođe, ali apsolutno je nedopustiv poziv na ugrožavanje života bilo kog pojedinca. To što je reč o predsedniku Srbije još je teže, jer, podsećamo kolege iz NIN-a, premijer Zoran Đinđić ubijen je baš posle medijske hajke, nalik ovoj koja se mesecima vodi protiv predsednika Vučića u zemlji i regionu, a kojoj se očigledno sada priključio i NIN.

Pozivamo sva novinarska udruženja i slobodnomisleće ljude da osude ovaj skandalozni potez uredništva NIN-a, koje očigledno zbog sve manjeg tiraža pribegava onome što navodno prezire: tabloidizaciji sopstvenog, nekad davno, uglednog medija.