DruštvoNaslovna

Pančevo: Polaznicama obuke za pustovanje vune uručeni sertifikati

Sertifikate za pustovanje vune predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu danas su uručili ženama koje su uspešno završile dvomesečnu obuku.

Tim povodom u prostorijama Turističke organizacije Pančevo otvorena je i trodnevna izložba radova nastalih tokom obuke. Izloženi su različiti suveniri, igračke, modni detalji od rukavica, preko šešira i ženskih tašni, do nakita, ukrasi od pustovane vune, a sve to u vedrim i veselim bojama.

Nakon uspešno završene obuke za pustovanje vune, Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je danas svečanu dodelu sertifikata polaznicama, u prostorijama Turističke organizacije Pančeva, u Ulici vojvode Petra Bojovića 2.

Obuku je uspešno završilo sedam žena kojima je sertifikate uručila v.d. direktora Filijale Pančevo NSZ Jelena Šinik.

Obuka za pustovanje vune pripada etno zanatima. Tradicija i kulturno nasleđe jednog naroda je nešto što bi svako od nas trebalo da zna, neguje i da čuva. Budući da je ovo jedna vrsta starog zanata mi smo kao Nacionalna služba za zapošljavanje dali mali doprinos očuvanju od zaborava. Nadam se da će vam ova stečena znanja i veštine omogućiti da se što pre zaposlite, ali i pomoći u daljem traženju posla, rekla je Jelena Šinik.

Obuku su završile: Ljiljana Srdić, Ljiljana Često, Milanka Stajić, Anastazija Zarković, Olga Zarić, Aranka Prokić i Milica Stanić Babić.

 

 

Milanka Stajić kaže da su sa obukom počeli od jednostavnih stvari, a zatim predmet po predmet na zadatu temu dok nisu stekle rutinu.

Svakoj od nas nešto baš ide od ruke. Svaka se u nečemu pronašla. Ljilji odlično leže male stvari, drugoj Ljilji najviše leži izrada šešira, Milici leži izrada suvenira. Imali smo zadate teme, prvo smo morale da naučimo ono osnovno. Neke stvari smo naknadno radili i vežbali. Sve smo naučile, od najsitnijnih do najkrupnijih detalja. Prvo smo učile mokro pustovanje koje je i najteže, pa smo prešle na suvo pustovanje iglicom od kojeg se rade sitniji predmeti. Lepo smo se kao grupa družile i planiramo da nastavimo da se družimo i dalje, sastajemo, radimo, izlažemo. Sve smo nezaposlene, za sada ćemo biti neformalna grupa, videćemo na koju ćemo stranu dalje sa primenom novog znanja, ispričala nam je Milanka Stajić.

 

 

Ljiljana Srdić se na obuku prijavila jer joj je to bilo nešto potpuno novo, jer je bio u pitanju potpuno prirodni materijal i zbog toga što postoje velike mogućnosti primene vune.

Nisam očekivala da ću ovoliko naučiti, ali je dva meseca bilo više nego dovoljno uz Anku Škenbarević koja je zaista dala sve od sebe da nas nauči svemu što je smatrala da nam je potrebno da se osamostalimo, što je bilo i najbitnije. Mislim da smo svi time dobili jer postoji velika mogućnost primene. Neko će se opredeliti da izrađuje modne detalje, neko za etno stvari, neko za izradu stvari za opremanje enterijera. Vrlo veliki izbor zanimanja može da se napravi od pustovanja vune. Lično, nisam se još uvek opredelila u kom pravcu ću dalje primenjivati stečeno znanje. Verovatno će to biti nešto vezano za životinje. Nisam tip za modne detalje. Vrlo je moguće da će to biti neke igračke koje će biti zanimljive deci. Takođe ću sigurno raditi neke suvenire koje već imam u ponudi, pa da je obogatim suvenirima od pustovane vune, rekla nam je Ljiljana Srdić.

 

 

Ivana Mučibabić, PR u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da svake godine imaju nešto drugačiji katalog obuka na osnovu ispitivanja tržišta i poslodavaca, šta je to što može da bude interesantno za tržište rada.

Otprilike 30 odsto onih koji prođu ovakve obuke pronađu posao. To je neki efekat koji smo uočili prateći polaznice naših obuka, rekla je Ivana Mučibabić.

 

 

Uslov za uključivanje u obuku bio je da su polaznice bile prijavljene na evidenciju nezaposlenih, a prednost su imale dugoročno nezaposlene osobe.

Izvođač obuke je bila Agencija za obrazovanje „Akademija“ iz Čačka, uz pomoć Zanatske radnje „Anka i razigrana vuna“. Ukupno 156 časova teorijske i praktične nastave održano je u Preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Iteccion“ u Pančevu.