NaslovnaSport

Bokseri Srbije spremni za „Zlatnu rukavicu“ u Pančevu

Prestižni međunarodni turnir u boksu, koji ove godine slavi 62. rođendan – „Zlatna rukavica“ biće održan u Pančevu (Hala sportova na Strelištu) od 28. do 30. novembra.

Boks selekcija Srbije u fazi je jakih priprema za ovo takmičenje koje će biti najjače u poslednjih 20 godina. Tradicionalni i veoma cenjeni međunarodni turnir, koji je i najznačanije takmičenje za naše momke u finišu sezone, ovaj put okupiće selekcije iz 21 zemlje, pola bokserske Evrope posetiće Pančevo.

Tim povodom je održana konferencija za medije na kojoj su govorili zamenik gradonačelnika Pančeva Predrag Živković, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, kapiten selekcije Srbije Saša Milovac i kapiten ukrajinske bokserske reprezentacije.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika rekao je da će se turnir organizovati prvi put u Pančevu.

Mečevi će biti održani u četvrtak, petak i subotu. Mi smo kao Grad pokrovitelj i domaćin, dok je Bokserski savez organizator. Očekujem oko 100 boksera iz oko 20 zemalja što pokazuje da je turnir međunarodnog karaktera i ono što je bitno jeste da je ulaz besplatan. Koristim ovu priliku da pozovem sve ljubitelje boksa da dođu u Halu Sportova na Strelištu, rekao je Predrag Živković.

Ovogodišnja „Zlatna rukavica“ ugostiće sijaset vrhunskih boks imena svetske scene, među kojima i evropske, svetske i olimpijske šampione poput Klementa Rusoa (dva puta olimpijsko srebro, dva puta šampion sveta, jednom šampion Evrope i mediterana).

Kroz ovogodišnju „Zlatnu rukavicu“ proći će više od 97 boksera iz 21 zemalje. Očekuju su vrhunski mečevi, borbe u kojima će svaki bokser izgarati za pobedu, uz vrhunsku scenografiju.

„Ovogodišnja „Zlatna rukavica“ je i najvažniji kontroli turnir za sve boksere iz Evrope uoči kvalifikacija za Olimpijske igre. Kvalifikacije će biti održane u Londonu krajem marta 2020. i zato će svi u Pančevo doći u najjačim sastavima. Finale je na programu 30. novembra sa početkom od 19 časova.

Selektor Bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski na pripremama je imao širi spisak reprezentativaca, sada sledi izbor za takmičenje onih koji su najbolji i najspremniji u ovom trenutku i koji će predstavljati Srbiju u Pančevu, dok će ostatak boksovati ispred klubova. „Zlatna rukavica“ 2019. ujedno je i kvalifikacioni turnir za sve naše selekcije za sve pripreme i takmičenja koja slede, od prvenstva Balkana u Turskoj do kvalifikacija za Olimpijske igre“ – istakao je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Selektor Milan Piperski, uoči turnira „Zlatna rukavica“, kaže da će učiniti sve da trofej ostane u rukama srpskih boksera koji se za ovo takmičenje trenutno spremaju zajedno sa bokserima iz Italije, Moldavije, Alžira i Ukrajine.

Trofej osvojen 2018. u Nišu brani naš reprezentativac, teškaš Vladan Babić koji veruje da narednog vikenda u Pančevu može da ponovi uspeh.

„Zlatna rukavica“ je turnir na kojem ponovo boksuju samo šampioni koji obećavaju sjajne borbe.

Podsećanja radi, čuveni „ Meč šampiona“ za trofej „Zlatna rukavica“ prvi put je održan 1957. godine u Beogradu, kada je počelo zlatno vreme jugoslovenskog, samim tim i srpskog boksa. Osvajači „Zlatne rukavice“ bili su čuveni šampioni tadašnjeg vremena – Beneš, Parlov, Puzović, Ristić, braća Kačar, Rusevski, Vujković, Džakula i mnogi drugi iz duge liste šampiona nekadašnje države.

Direktan prenos mečeva biće na TV Arena koja pokriva celu bivšu Jugoslaviju.

Ulaz u Halu sportova na Strelištu u Pančevu biće besplatan.