DruštvoNaslovna

Pančevo: završena akcija „Reciklirajmo zajedno“, najboljima uručene novčane nagrade

U Kulturnom centru Pančeva 30. decembra su dodeljene plakete i novčane nagrade predstavnicima četiri stambene zgrade čiji su stanari u prethodna četiri meseca prikupljali ambalažni otpad u svojim domaćinstvima.

Prvu nagradu – novčani iznos od 160.000 dinara osvojili su stanari zgrade u Savskoj 8, drugu nagradu u iznosu od 130.000 dinara stanari Miladina Popovića broj 6 i treću nagradu od 110.000 dinara dobili su stanari zgrade u Stevana Šupljikca 101. Svi stanari navedene tri stambene zajednice, kao i stanari četvrte zgrade u dr Žarka Fogaraša 37 D, dobili su slatke paketiće od kompanije „Jaffa“ kao sponzora akcije „Reciklirajmo zajedno“.31

Cilj projekta „Primarna separacija ambalažnog otpada u domaćinstima“ je da ukaže na značaj za uspostavljanje izdvajanja ambalaže od ostalog komunalnog otpada na mestu nastanka i upućivanje u reciklažu vrednih sekundarnih sirovina.

Aktivnosti su organizovane uz veliku pomoć grada Pančeva, operatera za ambalažni otpad “Ekostar Pak“, JKP „Higijena“ Pančevo i udruženja građana Centar za promociju društvenih delatnosti, a kompanija ,,Jaffa“ je kao sponzor akcije obezbedila slatke paketiće za učesnike u akciji, što je najviše obradovalo namlađe Pančevce pred novogodišnje praznike.

 

 

Pod sloganom ,,Reciklirajmo zajedno“ aktivnosti će biti organizovane i tokom naredne godine, tim pre što se u JKP „Higijena“ Pančevo akcenat stavlja na edukaciju građana, jer smo se odavno uverili da se značajniji pomak u uspostavljanju i unapređenju sistema upravljanja otpadom može postići jedino uz saradnju sa građanima. A to znači dugotrajan i uporan rad na edukaciji naših sugrađana i promenu navika zbog upućivanja u reciklažu sekundarnih sirovina iz otpada.

Tokom prethodnih godina organizovan je veći broj akcija usmerenih na razvoj nivoa komunalne svesti građana, odnosno ukazivanje na činjenicu da se bez izdvajanja reciklabilnih materijala u domaćinstvima ne može značajnije zaštititi životna sredina.