DruštvoNaslovna

Opovo: obezbeđene specijalne dozvole za farmere kako bi snabdevanje mlekom i dalje bilo redovno

Puste ulice u Sakulama i Barandi sinoć su tokom zabrane kretanja remetili samo farmeri – uzgajivači krava koji su večernju mužu nosili u otkupne stanice mleka.

Mleko se nosi dva puta na dan, ujutru i uveče, a farmeri sa teritorije Opštine Opovo zahvaljujući ažurnosti lokalne samouprave nisu imali prekide ni nakon iznenadnog produžavanja zabrane kretanja prošle nedelje. U saradnji lokalne samouprave, Policijske uprave Pančevo i Policijske stanice Opovo, svi su istog dana dobili dozvole tako da se distribucija mleka odvijala nesmetano.

Za proizvođače mleka pomeranje zabrane kretanja od 17 časova predstavlja veliki problem jer je prerano za mužu, tako da im ustaljeni termin izuzetno znači. Kako kažu stoka mora u isto vreme i da se hrani i da se muze, a prerana muža bi izazvala upalu vimena.

U otkupnim stanicama u Sakulama i Barandi ističu ulogu lokalne samouprave koja je izuzetno brzo reagovala i našla rešenje koje je zadovoljilo i proizvođače i distributere mleka.

Kako kažu dok je u nedelju u mnogim opštinama bio zastoj u distribuciji, na teritoriji ove opštine sve je funkcionisalo.

 

 

Prema rečima predsednika opštine dr Zorana Tasića bilo je jako važno da se odmah odreaguje, jer bi propala veća količina mleka, tako da su zajedno sa organima Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli da pronađu rešenje i sprovedu redovnu distribuciju.

Nakon pomeranja „policijskog časa“ sa 20 na 17 časova lokalna samouprava je ekspresno reagovala. Nismo čekali saglasnost Ministarstva poljoprivrede i nije bilo realno da je dobijemo u roku od 48 sati, jer priroda posla proizvodnje mleka prosto ne može da čeka toliko dugo. Zajedno sa Policijskom upravom Pančevo i Policijskom stanicom Opovo, mapravili smo spisak svih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom mleka, konkretno 14 u Sakulama, više od 25 u Barandi i oko desetak u Opovu, definisali smo koje su to otkupne stanice, ko su lica koja donose mleko, sastavili spisak, doneli naredbu i sve to dostavili policijskoj stanici, koja je tu noć vršila kontrolu i pokušali da disciplinujemo naše poljoprivredne proizvođače u smislu korišćenja zaštitnih sredstava i ponašanja na otkupnom mestu koje podrazumeva dva metra udaljenosti i sve ono što je propisala Vlada Republike Srbije. Mi smo tu noć uspeli da predamo 3.000 litara mleka i zamislite kolika bi to bila šteta za poljoprivredne proizvođače. Zajedničkim snagama lokalne samouprave i organa Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli smo realizujemo ovaj posao i ovaj zadatak na zadovoljstvo više od 50 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji naše opštine, rekao je dr Zoran Tasić, predsednik Opštine Opovo.

 

 

Prošli vikend proizvođači mleka Opštine Opovo uspešno su prebrodili, a distribucija se tokom nedelje nastavila bez problema.