DruštvoNaslovna

Plandište: održan Sajam privrede, poljoprivrede i turizma

U Plandištu je 19. juna održan 12. Plandištanski sajam privrede, poljoprivrede i turizma i 6. Sajam socijanog preduzetništva.

Tema Sajma je bila „Uloga žena u zadrugarstvu Srbije“. I ove godine, Sajam je održan pod pokroviteljstvom Opštine Plandište.

Na zvaničnom otvaranju Sajma bili su prisutni predsednik opštine Plandište, Jovan Repac sa svojim najbližim saradnicima, zamenikom, Goranom Donevskim, pomoćnikom, Dušanom Ćurčićem i zamenikom predsednika SO Plandište, Vladanom Mladenovićem.

 

 

Prilikom otvaranja Sajma, predsednik Opštine je u pratnji domaćina, Gorana Mikulića, predsednika Udruženja „Planadijum“ obišao sve izlagače među kojima je bili i onih koji redovno, već dvanaest godina redovno prisustvuju ovom Sajmu koji ima tradiciju i kontinuitet.
Sajam je otvorio Jovan Repac, predsednik opštine Plandište koji je rekao da su Sajmovi potrebni posebno manjim sredinama jer je to prilika da se proizvođači i upoznaju da se upoznaju i novi proizvodi a pre svega da se uspotavi saradnja ako se proizvode srodni ili slični proizvodi.

Predsednik Udruženja „Planadijum“, Goran Mikulić je u vezi sa 12. Sajmom poljoprivrede, privrede i turizma i 6. Sajmom socijalnog preduzetništva izjavio da u sredini kao što je Plandište, ne mogu da naprave specijalizovane sajmove, s obzirom da je Plandište malo pa je i ove godine sve stavljeno pod jedan krov. Akcenat je stavljen, pored redovnih izlagača, na socijalno preduzetništvo, odnosno na ulogu žene u zadrugarstvu Srbije. Mikulić je rekao da ga posebno raduje što ima izlagača koji već 12 godina zaredom redovno dolaze. Među takvima prednjači proizvođač paprike, Mihalj Marki iz Kaća kome je i ove godine hit bila „paprika ljuta do bola!“. Ove godine posetioci su mogli da vide i nekoliko kaveza sa pernatom živinom.

 

 

Pored Udruženja i Aktiva žena, iz opštine Plandište su na Sajmu izlagali Momčilo Ćalić (uzgajivač čičoke i bamije), Vera Selaković (ručno izrađen nakit), Ljiljana Demše (suveniri), predstavnici Doma za duševno obolela lica „1. Oktobar“ Stari Lec i cvećara „Cvet“. Od gostiju su bila Udruženja iz Bele Crkve, Vršca i Alibunara. I ove godine posetioci Sajma mogli su da degustiraju prizvode Soyafood iz Lokava koji je takođe dugo prisutan na ovom sajmu. Sponzori ovogodišnjeg Sajma bili su agencija “Perfekta”, JP “Polet”, DOO Polimer komerc” i MZ Plandište.

Domaćini su dosledni sebi i ove godine posetioce poslužili sveže topljenim čvarcima, hlebom sa masti, paprikom i solju i ukusnim gulašem iz kazana kojeg je bilo za sve posetioce. Baš kako je i običaj u Banatu!