KulturaNaslovna

Nesvakidašnji spoj – flamenko i harfa (VIDEO)

Kompoziciju „Barokni flamenko“, koja je tipična za gitarsko izvođenje, odsvirala je na harfi Loreta Hadži-Paunković (13) uz podršku profesorke Željke Milošević. U spotu koji je radio Željko Kovačević, plesala je flamenko umetnica Ojdana Radović.

Na prostoru Andaluzije rodio se flamenko kao izraz večite želje za slobodom i ostvarenjem individualnosti. Umetnost flamenka odiše najrazličitijim osećanjima i emocijama između izvođača i publike. Flamenko je i ples, i pevanje, i gitara, i pucketanje prstima, pljeskanje i uzvikivanje.

Moderni flamenko satkan je od različitih formi i izraza, a za umetnika flamenka najveći izazov je nekopiranje tuđeg stila i nepretvaranje, već predstavljanje onoga što artist zaista jeste. Umetniku se otvara pregršt mogućnosti eksperimentisanja, kako s plesnim pokretima, tako i sa instrumentima.

 

 

U ovom spotu upravo u toj ulozi sjajno se snašla Ojdana Radović, plesačica, koreograf i instruktor, dok je inicijativu za snimanje sprovela „Harpomania“, koncept nastao u okviru udruženja „Art mreža“ 2008. godine, koji pored edukacije za sve uzraste uključuje i izradu malih harfi „Harfinna“, popularizaciju instrumenta, afirmaciju umetnika i izdavaštvo.

Idejni tvorac ovog koncepta je profesorka harfe Željka Milošević, svestrana mlada umetnica sa puno iskustva, već poznata javnosti kroz jedinstvene projekte koje sprovodi i saradnje sa poznatim izvođačima, a sa električnom harfom često je viđena i zapažena kao članica grupe „Playade“.

Milošević sa svojim učenicima harfe i po nekoliko puta godišnje pripredi javne nastupe na kojima, pored klasične muzike, učenici izvode i popularne, filmske, etno, džez i bluz numere, a u saradnji sa drugim muzičarima objavljuje snimke kojima na nesvakidašnji način promoviše ovaj instrument.

Hadži-Paunković harfu svira nepune tri godine i ovo nije prvi spot u kojem svira harfu. Kompozicija „Barokni flamenko“ čiji je aranžman za harfu prilagodila čuvena američka harfistkinja Debora Henson Konant.

 

 

Radović je ovom prilikom istakla da se flamenko najviše vezuje za gitaru koja je u svet flamenka kročila u 18. veku i od tada je glavni instrument u njegovom izvođenju kako u muzičkom obliku, tako i u kombinaciji sa plesom.

„Ipak, danas se sve više i drugi instrumenti probijaju i polako zauzimaju svoje pozicije dajući drugačiji, ali i bogatiji doživljaj u flamenku. Ovo je moj prvi susret sa harfom. Nikada pre nisam pomišljala da je moguće plesati flamenko uz harfu, ali zahvaljujući učešću u ovom spotu, otvorila su se nova vrata u spoznaji da flamenko nema granice. Harfa me je osvojila svojim elegantnim izgledom i zvukom, izjavila je Ojdana Radović.

Video je snimljen u prostorijama Fondacije „Saša Marčeta”, a zabeležio ga je Željko Kovačević.