DruštvoNaslovna

Drugo mesto za ekipu Mašinske škole Pančevo na takmičenju iz Robotike i veštačke inteligencije

Ekipa učenika Mašinske škole Pančevo sa mentorom, profesorom Nenadom Milenkovićem, osvojila je drugo mesto na takmičenju „Feliks“ održanom 27. februara na Fizičkom institutu u Kragujevcu.

Ekipu iz Pančeva činili su maturanti Mašinske škole Mateja Milanović i Strahinja Ergarac, dok je treći član Nikola Štulić zbog izolacije bio sprečen da otputuje na ovo takmičenje. Ekipu je predvodio profesor Mašinske škole Nenad Milenković koji je i mentor u grupi za robotiku pri Centru za talente u Pančevu. Sa njima je bio i dr Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva.

Predstavnici Mašinske škole Pančeva napravili su žičanog robota za sakupljanje plastičnog otpada čiji je osnovni cilj promocija zaštite životne sredine.

 

 

Ovogodišnje takmičenje iz oblasti fizike, elektronike, informatike i eksperimenata „Feliks“ okupilo je više od 20 timova učenika srednjih škola iz Srbije koji su stručnom žiriju predstavili svoje projektne zadatke.

Takmičenje je bilo podeljeno u dve kategorije: Inovativni eksperimenti iz fizike i elektronike i Robotika i veštačka inteligencija. Domaćin je i ove godine bio Institut za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

 

 

Svi učenici su bili grupisani u timove. Svaki tim čini do tri đaka koji vodi njihov predmetni nastavnik, prenosi RTK.

Ovo takmičenje je još jednom potvrdilo da naši srednjoškolci idu u korak sa svojim vršnjacima u svetu kada je nauka u pitanju.

 

 

Inicijator ovog takmičenja srednjoškolaca je Institut za fiziku kragujevačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.