DruštvoNaslovna

Sastanak Ivaniševića i Božića sa predstavnicima Udruženja vinara „Srem – Fruška gora“

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić održali su sastanak radne grupe za privredu i poljoprivredu sa predstavnicima Udruženja vinara „Srem – Fruška gora“, u prisustvu direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandra Simurdića.

Prvi radni sastanak upriličen je sa ciljem jačanja saradnje relevantnih institucija radi maksimalnog korišćenja prirodnih resursa Fruške gore za razvoj vinskog turizma, kao i razmatranje mapiranja potencijala ove vinske regije, naročito onih koji su nedovoljno iskorišćeni.

Čedomir Božić i dr Nenad Ivanišević

Sekretar Ivanišević je rekao da je današnji susret prvi korak ka izradi nove strategije razvoja turizma Vojvodine, te da je neophodno uspostaviti kontakte sa svim važnim subjektima koji bi u narednom petogodišnjem periodu trebalo da pruže jedinstven turistički proizvod.

Takav proizvod podrazumeva dobru turističku infrastrukturu, kvalitetan smeštaj i program. Sastavni deo toga su vinari i vinogradari, a gastroturizam će svakako biti deo nove strategije. Ideja je da kroz konkurse Sekretarijata kreiramo jedinstvena gastro-mesta kako bismo mogli da ponudimo mnogo, jer to savremeni turizam i podrazumeva, kako bi turisti izabrali ono što ih interesuje, rekao je Ivanišević, dodajući da je od izuzetne važnosti zajednički rad sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu na razvoju i unapređenju ruralnog turizma.

On je dodao da bi, ukoliko se turistički poslenici ograniče na samo jedan vid turizma, turisti svoje zadovoljstvo mogli potražiti na drugim destinacijama.

Sekretar Čedomir Božić istakao je da samo zajedničko delovanje u svim pravcima i racionalno raspoređivanje sredstava u budžetu, pre svega za razvoj ruralnog turizma, može doprineti značajnijem nivou razvoja u Pokrajini.

Današnja tema, pre svega, jeste saradnja sa Udruženjem vinara i vinogradara ′Srem – Fruška gora′, koja bi trebalo da posluži kao pokazatelj pravaca razvoja u narednom periodu, rekao je Božić.

On je dodao da je Sekretarijat za poljoprivredu opredelio sredstva za proizvođače vina i rakije, a da će konkurs sa ukupnim budžetom od 50 miliona dinara biti objavljen u narednih trideset dana.

Čedomir Božić

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Aleksandar Simurdić istakao je da je današnji sastanak povod da se definiše krug subjekata koji će biti uključeni u ovu inicijativu, počev od malih i srednjih preduzeća koja gravitiraju ka Fruškoj gori, preko malih proizvođača vina i prehrambenih proizvoda, do ugostitelja koje bi trebalo uključiti u promovisanje tog podneblja kao jedinstvene turističke destinacije.

Dobar je momenat da zajedno radimo na formulisanju lokalnih i regionalnih prioriteta i pokušamo da tu platformu podržimo kroz različite izvore finansiranja, rekao je Simurdić.

Učesnici sastanka su razgovarali i o razvoju turizma, kao izuzetnog privrednog potencijala, u cilju ekonomskog napretka Vojvodine, o turističkim proizvodima i uslugama, predstavljanju kulturnog nasleđa. Akcenat je bio na promociji Fruške gore kao jedinstvene domaće, regionalne i evropske turističke destinacije.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs