KulturaNajaveNaslovna

Izložba „ARTikulacije II“ u Pančevu

U Narodnom muzeju u Pančevu u petak, 7. maja u 18 časova biće otvorena izložba pod nazivom „ARTikulacije II“.

Na izložbi učestvuju: Marieta Vulić, Anica Vučetić, Deska Deska, Dubravka Đurić, Dragana Žarevac, Ivana Ivković, Tanja Juričan, Tina Keserović, Sanja Latinović, Marina Marković, Samantha Louis Michele, Aleksandra Novaković, Anastasija Pavić, Jelena Pavlović, Radmila Petrović, Sonja Radaković, Dragana Radivojević, Milica Rakić, Selma Selman, Ivana Smiljanić i Tamara Spalajković.

Izložba “Ženski zatvor – hotel Sloboda” biće otvorena od 7. do 21. maja, a predviđen je i bogat prateći program u vidu stručnih vođenja, tribina, predavanja i razgovora.

Izložbu je podržala Fondacija “Jelena Šantić”, kao i kompanija Tehnomarket iz Pančeva, a realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejem Pančevo, Muzejem savremene umetnosti iz Beograda i Gradskom upravom Pančevo.

“ŽENSKI ZATVOR – HOTEL SLOBODA” druga je izložba umetničkog projekta ARTikulacije, iza kojeg stoji autorski tim, Ivana Ivković i Tanja Juričan.

Kao platforma za uspostavljanje umetničkih site specific praksi, ARTikulacije su pokrenute 2018. godine u vidu serije angažovanih izložbi s ciljem mapiranja i re-aktuelizacije javnih prostora i tema izraženih socioreferentnih konteksta.

Ovogodišnja izložba koncentrisana je oko šire shvaćenog specifikuma “ženskog zatvora”, i tiče se senzitivnih pitanja traumatičnih mesta ženskog nasleđa i iskustva slobode. Jukstapozicijom dva napuštena prostora u Pančevu – stari zatvor smešten u katakombama Narodnog muzeja i zgrada nekadašnjeg kultnog hotela SLOBODA – izložba će predstaviti umetničke radove 21 autorke iz zemlje i regiona, sa zvaničnim otvaranjem 7. maja.

Tokom trajanja izložbe predviđen je i bogat prateći program, uključujući stručna vođenja, tribine i razgovore povodom tematizacije ženskog boračkog delovanja kao umetničke inspiracije, ali i kao praktične i ideološke pretpostavke slobode.