KulturaNajaveNaslovna

Ethno.com festival od 30. septembra do 2. oktobra u Pančevu

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala u Pančevu, posvećenog savremenoj world music sceni, biće održano od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo, i uz pokroviteljstvo Grada Pančeva i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije: Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka.

 

 

Jelena Popržan, violistkinja i vokalistkinja, raznovrsna je umetnica srpskog porekla koja živi i radi u Austriji, gde je kroz rad najpre u duetu Catch-Pop String-Strong, a kasnije sa sastavima Madame Baheuk i Sormeh učvrstila svoju reputaciju maštovitog aranžera, izražajnog vokalnog umetnika i zabavljača sa komičnim talentom i političkim angažmanom. Ova umetnica ima stilski vrlo raznovrsna interesovanja: novu i staru muzika, World Music, pevanje, komponovanje, kabare, neues vienerlied, folk, džez, koje spaja u jedinstvenu fuziju. Jelena Popržan je dobitnica nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka još od početka profesionalne muzičke karijere gaji ljubav prema nastupima i kompozicijama za solo klavir. Ova muzička forma, koja se često sreće u džezu, pruža veliku slobodu i mogućnosti za improvizaciju, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov za svakog pijanistu. Kao solo pijanista, Jovanović je nastupao na koncertima i festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu, izvodeći sopstvene kompozicije, improvizacije i tradicionalne pesme Srbije i Balkana. Trenutno radi na svom prvom albumu za solo klavir, na kome će predstaviti nove autorske kompozicije, kao i nekoliko originalnih aranžmana tradicionalnih narodnih pesama.
Drugo festivalsko veče održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 20 časova, a na programu će biti koncerti sastava Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije.

Vokalni sastav Rođenice nastao je prvenstveno sa ciljem da kroz praksu istražuje vokalne tehnike karakteristične za tradicionalno pevanje na prostoru bivše Jugoslavije, da bi tokom godina rada i usavršavanja ova grupa postala prepoznatljiva po umetničkom pristupu i osavremenjivanju specifične muzičke forme kakvu prestavljaju tradicionalne seoske pesme. Naziv Rođenice referiše na trio sastav, odnosno značenje koje žene – rođenice (suđaje) imaju u slovenskoj mitologiji. One prestavljaju natprirodna ženska bića koja određuju sudbinu tek rođenom detetu.

 

 

Trio Širom, čiji članovi potiču iz prekmurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije, u svom stvaralaštvu predstavlja isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdanu muzičku maštu. Iztok Koren, Samo Kutina i Ana Kravanja na svojim nastupima sviraju više od desetak instrumenata, a bogatstvo različitih muzičkih formi se može shvatiti kao inspiracija koja stoji iza karaktera ovog novog ansambla. Njihov izraz oscilira između širokog spektra tradicionalne muzike i savremene akustične meditacije u stilu roka, dok je krajnji rezultat utemeljen u uvek mističnom minimalizmu.

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra u 20h u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

 

 

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo sa radom 2014. godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osniva tamburaški orkestar sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Tamburaški orkestar Pančeva je sastav koji nastavlja, nadograđuje tradiciju tamburaške muzike, sa novom mladalačkom energijom koja približava tamburašku muziku svim generacijama. U dosadašnjem radu orkestar se pretstavio publici sa više različitih progama: Tamburaška instrumentalna muzika, Valceri na tamburi, Biseri tamburaške muzike, Večite melodije, Bitlsi na tamburi i Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici. Orkestar ovim izborom programa pokazuje svoje opredeljenje da pored tradicionalne i umentičke muzike širi i neguje svoj koncertni repertoar.

Shira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske i bliskoistočne muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. 2009. godine Shira Utfila u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu, dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music & Words, svrstan u „Top of the world“ selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”. Bend je upravo završio snimanje novog albuma, na kome se kao novi članovi pojavljuju operetska zvezda Branislava Podrumac i džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka.

 

 

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike najznačajnijih domaćih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije, kažu organizatori. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.