KuhinjaNaslovna

Pančevo: Giros kod Grka na novoj lokaciji

Da biste pojeli pravi grčki giros ne morate ići na more, dovoljno je da dođete u Pančevo. I verujte – ukusniji je nego na moru.

Giros kod Grka, Trg slobode 1, Pančevo

Giros kod Grka koji u ovom gradu postoji od oktobra 2012. godine, od pre nekoliko dana nalazi se na novoj lokaciji, u centru Pančeva, na adresi Trg slobode 1. Giros kod Grka u Pančevu radi svakog dana od 9 do 22 sata, osim nedeljom.

Prepoznatljivo grčko nacionalno jelo već godinama u Pančevu priprema Grk Aleksandros Papadopulos po recepturi svojih predaka iz Kilkisa, kod Soluna.

Proizvodnja i prodaja girosa je u porodici Papadopulos tradicija duga nekoliko desetina godina, a kao mladić Aleksandros je leta provodio kod svojih rođaka radeći u njihovim restoranima girosa, gde je pekao zanat.

Njegova porodica doselila se u Pančevo sredinom šezdesetih godina 20. veka, a Aleksandros je rođen u Pančevu. Kako kaže, voli ovaj grad i bez obzira što je mogao posao da razvija na moru u Grčkoj odlučio je da otvori giros restoran u Pančevu.

Godinama sam jedini u Pančevu i jedini razlog zašto sam opstao to je kvalitet. Supruga i ja smo od osnivanja radili i po 16 sati kad je trebalo, ali nam ništa nije bilo teško jer smo razvili stabilan posao i prepoznatljiv van granica grada. U popodnevnim i večernjim satima su najveće gužve, dolaze nam kupci iz Beograda, Vršca, okolnih sela, a petkom i subotom i studenti iz Grčke koji studiraju u Beogradu. Kad Grci ali i veliki broj Beograđana dođe u Pančevo samo zbog vašeg girosa, znate da radite pravu stvar, kaže nam Papadopulos.

U njegovom restoranu prodaje se samo giros po tradicionalnoj recepturi njegovih predaka. U ponudi su svinjski, pileći i mešani giros.

Na ukus girosa utiču začini i dužina pečenja. Najbitnije je da svi sastojci u svakom trenutku budu sveži. Ne sme meso da bude suvo, ali ni masno. Svako ko pravi giros ima neku svoju recepturu za koju tvrdi da je originalna. Ja mogu da kažem da koristim 16 različitih začina i sveže domaće meso koje pripremam na način kako se to u našoj porodici u Grčkoj radi decenijama. I tortilje uvozim iz Grčke, jer samo tako mogu da pružim kupcima autentični ukus tradicionalnog grčkog nacionalnog jela, objasnio nam je naš domaćin.

 

Giros se pravi od svežeg domaćeg mesa, a tortilje uvozi iz Grčke

 

Ukusan grčki giros možete u svakom trenutku probati u centru Pančeva ili svom domu.

Specijalizovani smo za giros i pravimo ga po tradicionalnoj recepturi. Ipak pratimo trendove kad je kvalitet usluge u pitanju, tako da imamo organizovanu i dostavu na teritoriji Pančeva. Giros možete jesti kod nas u lokalu, možete ga poručiti telefonom i za 30 do 45 minuta jesti u svom domu. Broj za porudžbine je 069 4546455, kaže Aleksandros Papadopulos.

Giros je tradicionalno nacionalno grčko jelo koje se služi u restoranima, ali je najpoznatiji kao brza hrana. Giros se u originalu pravi od svinjskog mesa, ali ga možete jesti i sa pilećim ili ćurećim mesom. U Pančevu možete pojesti ukusan svinjski i pileći giros od svežeg domaćeg mesa.

Giros meso se pravi tako što se komadi mesa slažu uspravno na dugačak bodež i potom se peče tako što se vrti oko svoje ose. Naravno, grejač za pečenje mesa nije svuda oko uspravne šipke, već samo s jedne strane. Giros meso se zatim stavlja u takozvanu pitu, odnosno tortilju zajedno sa krompirićima, namazom i salatom. Upakuje se kao fišek i spreman je za osvajanje svih gurmana.

Možda niste znali, ali giros je dobio ime baš po tome što se okreće oko svoje ose. U grčkom jeziku se kretanje koje ide non stop u krug naziva giro. Po predanju giros je u Grčku došao iz grada Bursa koji se nalazi u Maloj Aziji 1922. godine a od tada neizostavni deo je tradicionalne grčke trpeze.