DruštvoNaslovna

Novac za pošumljavanje dodeljen Beloj Palanci, Pančevu, Kikindi, Vrnjačkoj Banji i Šapcu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima pet lokalnih samouprava kojima se dodeljuju sredstva Zelenog Fonda Republike Srbije za pošumljavanje.

Za ovaj posao izdvojeno je oko 18 miliona dinara.

Goran Trivan ministar zaštite životne sredine rekao je da je pošumljavanje jedna od najvažnijih metoda koju čovečanstvo može da iskoristi da ublaži posledice klimatskih promena.

Srbija će biti jedno od područja najpogođenijih klimatskim promenama kažu naučnici i to je razlog više da pošumljavanje intenziviramo. Nema dileme da Srbija najviše pažnje mora da usmeri na pošumljavanje u Vojvodini. Oni su pošumljeni manje od 7 posto. Imamo već više desetina godina problem, jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi ali i danas postoje površine u Vojvodini koje su u državnom vlasništvu i moguće ih je pošumiti pa ajde da krenemo od sadnje drvoreda uz puteve, rekao je Trivan.

Pošumljavanje direktno utiče na kvalitet vazduha i za Pančevo koje rešava višegodišnji problem aerozagađenja izuzetno je važno. Iz Zelenog fonda grad Pančevo je dobio pet miliona dinara za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

To je investicija koju grad sprovodi već 4 godine u kontinuitetu i to je podizanje vetrozaštitinih pojaseva ka naseljenim mestima. Ove godine izdvojeno je iz budžeta 11,5 miliona dinara tako da zajedno sa ovim sredstvima imamo 16 i po miliona, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća u Pančevu zadužena za ekologiju.

Za podizanje vetrozaštitnog parka na površini od 26 hektara Kikindi je dodeljeno 6,7 miliona dinara. Ova lokalna samouprava drugu godinu za redom dobija novac iz Zelenog fonda za tu namenu što ne čudi s obzirom na činjenicu da je svega 1 odsto površina pošumljeno.

Projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva sprovodi se na 3 lokaliteta. Koristiće se beli jasen i gorski javor. Beli jasen sa oko 2.300 sadnica a gorski javor oko 2000 sadnica, rekao je Miodrag Bulajić, član gradskog veća u Kikindi zadužen zaprivredu, mala i srednja preduzeća.

Na konkursu su učestvovale 23 lokalne samouprave, ali je samo pet ispunilo uslove. Pored Pančeva i Kikinde novac su dobili Šabac, Vrnjačka Banja i Bela Palanka. Od predviđenih sredstava ostalo je oko 20 miliona dinara i najavljeno je da će konkurs za pošumljavanje biti ponovljen početkom jula.