DruštvoNaslovna

Velika pobeda SNS u Plandištu, izlaznost iznad 61 odsto

Na izborima za Skupštinu opštine Plandište, od 9.027 upisanih birača, svoje ustavno pravo da glasa iskoristilo je 5.571 glasač (61,71%), a za Srpsku naprednu stranku i listu “Aleksandar Vučić – za našu decu” glasalo je 3.556 glasača (63,83%).

Srpska napredna stranka će u Skupštini opštine Plandište imati 14 odbornika.

Ovim povodom oglasio se predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Jovan Repac.

Poštovani prijatelji, želim da Vam se zahvalim na podršci koju ste nam pružili. Ukazali ste nam Vaše poverenje, ujedno ste nas obavezali da radimo još bolje. Kad vidimo Vašu ogromnu podršku znamo da smo na pravom putu. Pre četiri godine dobili smo 2.404 glasa odnosno 40,14 odsto. Sad smo dobili 3.556 glasova odnosno 63,83 odsto. Veliko hvala, rekao je Repac.

U lokalni parlament ušli su još SPS (773 glasova – 13,88%) koja će imati 3 odbornika i grupa građana (671 glasova – 12,04%) sa 2 odbornika.

Srpska radikalna stranka dobila je podršku 192 glasača (3,45%), ali, kako nam je rečeno, oni neće imati odbornike u plandištanskom parlamentu.

Posle zaključenja izbornih rezultata pristupa se postupku raspodele mandata. U raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 3% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Raspodela mandata vrši se primenom sistema najvećeg količnika odnosno primenom D’Ontov-og izbornog sistema, po kojem se mandati raspoređuju srazmerno procentu osvojenih glasova. Mandati se raspoređuju tako što se ukupan broj glasova koje je dobila svaka pojedinačna izborna lista podeli sa brojevima od 1 do zaključno sa brojem 19, koliko ima mandata u Skupštini opštine Plandište.

Činjenica da je neka lista prešla granicu od 3%, odnosno da je prešla izborni cenzus, nije garancija da će dobiti mandat s obzirom na veliki broj glasača koji su dali podršku drugim izbornim listama.

Raspodela mandata vrši se na taj način što svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko najvećih količnika ima.