DruštvoNaslovna

Učenicima Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ uručene nagrade

Učenici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva osvojili su 25 nagrada na 63. državnom takmičenju talentovanih učenika po naučnim disciplinama za osnovne i srednje škole.

Članica Gradskog veća za obrazovanje mr Tatjana Božić uručila im je diplome, a za Dan grada biće im uručene i nagrade.

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente u Pančevu kaže da je osnovni razlog postojanja centra za talente „Mihajlo Pupin“ stvaranje naučnog i umetničkog podmlatka.

Ove godine organizovano je 63. državno takmičenje talentovanih učenika po naučnim disciplinama. U maju je organizovano takmičenje u Čačku za učenike osnovnih škola, a svoje znanje su krajem maja na takmičenju u Pančevu pokazali srednjoškolci.

U Čačak smo vodili sedmoro dece iz Pančeva i uzeli smo dve nagrade i četiri specijalne nagrade za izuzetno kvalitetno urađen rad. U Pančevu smo postigli sjajan rezultat. 23 dece iz Pančeva, iz našeg Centra za talente, dobilo je nagradu sa kojom mogu da konkurišu za stipendije za darovite „Dositej Obradović“. Stigle su diplome za decu iz Čačka i ove potpisane od ministra. Danas smo uručili svih 25 diploma, rekao je dr Dragoljub Cucić.

Centar za talente „Mihajlo Pupin“ omogućava mladim ljudima da na jednom mestu upoznaju svoje vršnjake koji imaju ista interesovanja i da zajedničkim radom napreduju i osvajaju nagrade. Jedan od njih je i Filip Miltenović koji se na republičkom takmičenju takmičio iz matematike.

Član sam Regionalnog centra za talente nekoliko godina. Takmičio sam se iz oblasti matematike, napisao sam istraživački rad na temu verovatnoće. Nije bilo lako, ali zauzeo sam treće mesto, kaže Filip Miltenović.

Milica Čučković, učenica sedmog razreda osnovne škole, polaznica je Centra za talente nekoliko godina, kao i njeni vršnjaci.

Ove godine osvojila sam drugo mesto iz Nacionalne geografske olimpijade. Veoma sam zadovoljna svojim uspehom. Takmičenje je na nivou osnovnih škola, ja sam sedmi razred i takmičila sam se sa godinu dana starijima, kaže Milica Čučković.

Maturantkinja gimnazije „Uroš Predić“ Natalija Čakovan koja je još u osnovnoj školi postala član Centra za talente kaže da joj je nagrada koju je osvojila stigla u pravo vreme.

Ja sam članica ovog Centra još od četvrtog razreda osnovne škole. To je i uticalo na moje opredeljenje da se bavim matematikom i fizikom. Sada sam osvojila drugu nagradu na Republičkoj smotri istraživačkih radova iz matematike. Nagrada je stigla u pravo vreme, na kraju četvrte godine, da završim školovanje baš onako pobednički, kaže dobitnica nagrade Natalija Čakovan.

Mladi talenti se pripremaju za „MC kup“ koji će biti organizovan u Beogradu u Matematičkoj gimnaziji. Nakon toga slede Filmski kamp u Deliblatskoj peščari i Kamp u Idvoru.