DruštvoNaslovna

Evropska nedelja mobilnosti 2021 u Opovu: Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Tema ovogodišnje kampanje je Održiva mobilnost za zdraviji život praćena sloganom – Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Alternativni načini kretanja kao što su upotreba bicikala i pešačenje imaju monogostruke prednosti: socijalna i ekonomska pristupačnost, pouzdanost, nula emisija i poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života.

Naše stanovništvo već ima razvijene navike u pešačenju i uobičajenom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva. Da bi se osigurale sve prednosti, pešačenje i biciklizam moraju biti bezbedni, a zadatak lokalnih vlasti je da sprovođenjem trajnih mera obezbede putnu infrastrukturu da pešaci i biciklisti ne budu ugroženi učesnici u saobraćaju, kaže inspektorka za zaštitu životne sredine u opštini Opovo Marina Mitrović.

Opština Opovo se i ove godine pridružila se kampanji sa više od 2.500 gradova i opština iz oko 50 država.

Završetak akcije je u sredu, 22. septembra kada se može ličnim primerom podržati akcija “Dan bez automobile u gradovima i opštinama” i pešice ili biciklom doći na posao.