KulturaNaslovna

“Rođenice” i “Širom” nastupili na drugoj večeri 18. Ethno.com festivala

Druge večeri 18. Ethno.com festivala, u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra, nastupila su dva sastava – “Rođenice” iz Srbije i “Širom” iz Slovenije.

Vokalni sastav Rođenice nastao je prvenstveno sa ciljem da kroz praksu istražuje vokalne tehnike karakteristične za tradicionalno pevanje na prostoru bivše Jugoslavije, da bi tokom godina rada i usavršavanja ova grupa postala prepoznatljiva po umetničkom pristupu i osavremenjivanju specifične muzičke forme kakvu prestavljaju tradicionalne seoske pesme. Naziv Rođenice referiše na trio sastav, odnosno značenje koje žene – rođenice (suđaje) imaju u slovenskoj mitologiji. One prestavljaju natprirodna ženska bića koja određuju sudbinu tek rođenom detetu.

O nastupu na Ethno.com festivalu, Irena Đorđević iz sastava Rođenice kaže da na koncertu predstavljaju pesme sa njihovog novog albuma „Rawđenice”.

Taj momenat sirovosti je novina koju donosimo i na ovom koncertu, i sa novim albumom. Ceo album je snimljen na jednoj probi poluprofesionalnim aparatom za snimanje zvuka, bez ikakve naknadne obrade. Želeli smo da donesemo taj momenat autentičnosti, način na koji su pevali bake i deke na selu od kojih smo mi učili pesme. smatramo da lepota jeste upravo nesavršenosti. Drugi album sa kojeg izvodimo pesme je “Male voices”. Pevamo pesme koje su ranije pevali isključivo muškarci, i na taj način želimo da dekonstruišemo uloge, to da samo muškarci imaju pravo da pevaju određene pesme. Tu pokazujemo da i žena može itekako da iznese taj repertoar, kaže Irena Đorđević.

 

 

Trio Širom, čiji članovi potiču iz prekomurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije, u svom stvaralaštvu predstavlja isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdanu muzičku maštu. Iztok Koren, Samo Kutina i Ana Kravanja na svojim nastupima sviraju više od desetak instrumenata, a bogatstvo različitih muzičkih formi se može shvatiti kao inspiracija koja stoji iza karaktera ovog novog ansambla. Njihov izraz oscilira između širokog spektra tradicionalne muzike i savremene akustične meditacije u stilu roka, dok je krajnji rezultat utemeljen u uvek mističnom minimalizmu.

Iztok Koren je o nastupu u Pančevu izjavio da je svaka od pesama koje izvode sa drugog albuma.

Naša inspiracija je priroda – često idemo u prirodu i tamo improvizujemo, i tako stvaramo muziku. Neke instrumente smo kupili na putovanjima, a sviramo i na instrumentima koje sami pravimo. Naša muzika je kao imaginarni folk, kaže Koren.

Poslednjeg festivalskog dana, večeras, u subotu, 2. oktobra u 20 sati u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala u Pančevu, posvećenog savremenoj world music sceni, održava se od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, i uz pokroviteljstvo Grada Pančeva i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Fotografije: Marko Zorić

Comments (1)

  1. […] Todo Mundo u Beogradu, a poslednji promotivni koncert za novi album održan je u okviru festivala Ethno.com u svečanoj dvorani Kulturnog centra […]

Comments are closed.