DruštvoNaslovna

U Beloj Crkvi o unapređenju usluga socijalne zaštite i poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je danas Belu Crkvu, gde je sa nadležnima razgovarala o unapređenju usluga socijalne zaštite i poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u južnom Banatu.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da je Ministarstvo za namenske transfere lokalnim samoupravama za unapređenje usluga socijalne zaštite ove godine opredelilo 556 miliona dinara. Tim transferima je obuhvaćeno i pet opština na teritoriji Južnog Banata, kojima je opredeljeno više od 15 miliona dinara.

Sagledali smo koje su to aktivnosti koje treba da sprovodimo u narednom periodu kako bi svoje resurse usmerili tamo gde je pomoć najpotrebnija, navela je Kisić Tepavčević.

 

 

Prof. dr Kisić Tepavčević i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom su tokom posete Beloj Crkvi razgovarale i sa predstavnicima udruženja za zaštitu osoba sa invaliditetom iz Pančeva, Vršca, Plandišta, Opova, Kovačice, Alibunara, Kovina i Bele Crkve, o unapređenju uslova života i rada osoba sa invaliditetom.

Na teritoriji Južnobanatskog okruga postoji 24 udruženja osoba sa invaliditetom, a u ovoj godini je za njihov rad izdvojeno više od 5 miliona dinara, čime je obezbeđeno uključivanje osoba sa invaliditetom u različite inkluzivne programe i aktivnosti.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u saradnji sa kompanijom Mocart obezbedilo kombi vozilo za potrebe osoba sa invaliditetom na području Bele Crkve.

 

 

Prof. dr Kisić Tepavčević je u Beloj Crkvi posetila i Dom za decu i omladinu „Vera Radivojević“, za koje je Ministarstvo u prethodnom vremenskom periodu izdvojilo finansijska sredstva za rekonstrukciju krova i opremanje, a u toku su i radovi na zameni rasvete.

U prethodnom periodu obezbeđena su sredstva Sektora za zaštitu osoba sa invaliditeom za izgradnju prvog inkluzivnog igrališta za decu sa invaliditetom u Pančevu, postavljanje rampi na prioritetnim objektima u Alibunaru, Kovačici i Plandištu, adaptaciju prostorija, uvođenje grejanja na objektu Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, nabavku računarske opreme i nameštaja za dva udruženja osoba sa invaliditetom iz Vršca i drugo.

 

 

Ministarstvo će, u skladu sa nazivom kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA”, nastaviti da radi na obezbeđivanju pristupačnog okruženja i društva bez barijera za sve građane.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila je ministarki Kisić Tepavčević na poseti toj opštini, tokom koje su dogovoreni planovi za narednu godinu, u cilju pobošljanja uslova za život i rad građana.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman rekla je da je na sastanku dogovorena dalja podrška na unapređenju kadrovskih kapaciteta ustanova u toj opštini i njihovoj tehničkoj opremljenosti.