Društvo

Garašević: beležimo napredak na svim poljima u Kovačici

Opštinu Kovačica u 2018. godini obeležilo je mnogo važnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja, socijalne politike, zdravstva što je omogućilo vidljivo poboljšanje u svim aspektima života građana s ove teritorije.

Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica slaže se da je 2018. godina bila višestruko uspešna.

Prvo, izdvojio bih početak komasacije u Debeljači, raspisan je tender. Završeni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Kovačici i Uzdinu, a obezbeđena je i pijaća voda za meštane Kovačice kroz rad fabrike vode. Rekostruisana je rasveta u centru naseljenog mesta Crepaja, a započeta je i prva faza puta prema Tamišu. Što se infrastrukture tiče, dodao bih i da su posle više godina prvi put zakrpljene udarne rupe u opštini, jedna ulica u Samošu je asfaltirana, druga pripremljena za asfaltiranje, kaže Garašević.

U oblasti ulaganja u infrastrukturu koja je namenjena kulturi, završeni su radovi u Domu kulture u Putnikovu.

I naši đaci u Kovačici imaju poseban razlog za radost, jer se u parku ispred škole i vrtića upravo privode kraju radovi na modernom dečjem igralištu sa gumiranom podlogom. Igralište je upravo onakvo kakva možemo videti u velikim gradovima. Ove godine smo sastavili Strategiju održivog razvoja za narednih sedam godina, od 2018. godine do 2025. godine. U skladu sa svim zainteresovanim subjektima u različitim oblastima: u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave, privrede, kulture, poljoprivrede, nevladinog sektora u smislu udruženja građana u opštini, kaže Garašević.

Opština Kovačica porodiljama obezbeđuje 20.000 dinara za novorođene bebe. Krajem godine opet je priređen poseban program u okviru Novogodišnje nedelje.

Prvenstveno, naši prvaci svi zajedno, iz svih sedam naseljenih mesta naše opštine, oktili su jelku na kovačičkom trgu, uz poseban program, a 28. decembra organizovali smo i poseban događaj – Peđolino i Novogodišnji put oko sveta, s tim da je svako dete koje ima prebivalište na teritoriji opštine Kovačica, uz posebnu pozivnicu dobilo i iznenađenje, kaže predsednik Opštine.

O uspesima u oblasti turizma ne treba ni govoriti s obzirom na to da su i ranije mediji pomno pratili gotovo sve manifestacije Turističke organizacije opštine Kovačica.

Kao najvažnije manifestacije ove godine izdvajamo drugi Karavan naive, Sajam rukotvorina, Novogodišnji vašar i predtakmičenje za Dragačevski sabor trubača, koji se svake godine održava u Padini. Inače, Karavan je organizovan u okviru proslave Kovačičkog oktobra i koji je ove godine proputovao našom zemljom i na taj način promovisao naše slikare i njihov rad, obrazložio je Garašević.

U oblasti zdravstva ove godine je u Kovačici takođe napravljen veliki pomak.

Dom zdravlja izlazi iz velikog duga koji je napravljen u jednom periodu nedomaćinskog upravljanja najvažnijom ustanovom u opštini Kovačica. Srećom, mi smo uspeli da sprečimo kolaps, postignemo dogovore sa dobavljačima i čak uložimo sredstva u krečenje, obnovu i otvaranje novog odeljenja – Odeljenja fizijatrije u Padini, kaže Milan Garašević.

Završeni su projekti za sva mesta u opštini Kovačica, i Garašević se nada da će u 2019. godini svom snagom početi sa radom na tim projektima.

Pred nama su i veliki izazovi, ali ja sam siguran da ćemo, uz tim koji imam pored sebe, uspeti da završimo sve što imamo u planu, rekao je on.

Što se tiče saradnje sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije, saradnja je uvek bila na visokom nivou, a

Opština Kovačica smatrana je jednom od zaista uspešnih opština, pa je samim tim i zavredila poverenje svih institucija, i jedne i druge vlade, zaključio je Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice“, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.