DruštvoNaslovna

Alibunar: predstavljene mere i programi zapošljavanja za 2019. godinu

U prepunoj sali SO Alibunar Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Lokalnim savetom za zapošljavanje, održala je prezentaciju Javnih poziva NSZ za 2019. godinu.

Cilj je bio bolje upoznavanje poslodavaca iz javnog i privatnog sektora sa merama i programima zapošljavanja predviđenih za ovu godinu.

U sali prepunoj predstavnika javnog i privatnog sektora, događaju su prisustvovali predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje opštine Alibunar Oliver Filipović, direktor filijale Pančevo NSZ mr Đorđe Lukač, stručni saradnik Pokrajinske službe za zapošljavanje mr Aleksandra Mišković, kao i gosti iz Privredne komore, direktor Marko Ćulibrk i njegov saradnik, koordinator Zoran Virić.

Predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić rekao je da su Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2019. godinu predviđeni ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja, koji će se dostići uz predviđene mere i programe i najavio Sajam zapošljavanja koji se održava u aprilu i biće odlična prilika za bolje upoznavanje poslodavaca i zainteresovanih nezaposlenih lica.

Prezentaciju Javnih poziva održale su Zorica Debeljački, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo i obuke i Zorica Maksimović, savetnik za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

 

Direktor filijale Pančevo NSZ mr Đorđe Lukač rekao je da je cilj ove prezentacije upoznavanje sa konkursima koje nudi NSZ a kojih ima 12 ove godine, od kojih su dva nova, tri su pokrajinska, a jedan je namenjen javnim radovima i dolazi sa lokalnog nivoa. Republika je ove godine za programe zapošljavanja izdvojila 4 milijarde dinara, što je najviše do sada, od čega je 550 miliona namenjeno za osobe sa invaliditetom.

Lukač je naglasio da u Alibunaru postoji nepovoljna struktura kada je reč o poslovnim kvalifikacijama nezaposlenih lica, te posebnu pažnju treba usmeriti na prekvalifikaciju, dodatno obrazovanje i sticanje praktičnog znanja, kako bi ljudima bez zanimanja pružili šansu da nađu posao. Što se tiče osoba sa invaliditetom, procenu radne sposobnosti u Južnobanatskom okrugu prošlo je 330 ljudi, a u Alibunaru 12.

Na samom kraju, poslodavci iz privatnog i javnog sektora imali su prilike da gostima iz NSZ postave pitanja i bolje se upoznaju sa aktuelnim programima i merama za 2019. godinu.