DruštvoNaslovna

Mart – mesec zaštite pčela – kampanja za rešenja za zaštitu pčela u Srbiji

Srbija je u svetskom vrhu prema broju košnica po stanovniku, ali poslednjih godina naše pčele masovno izumiru, a glavni razlog je nepravilna upotreba pesticida.

Zaštita pčela nije važna samo zbog proizvodnje meda već zbog celokupne ishrane, jer od pčela kao oprašivača zavisi svaki treći zalogaj čoveka.

Ako imaš predlog ili te zanima kako da očuvamo pčele za dobrobit svih nas – poseti http://www.jpd.rs/ i uključi se u dijalog!

Savez pčelarskih organizacija Srbije, u saradnji s NALED-om, tokom marta organizuje „Mesec zaštite pčela“ – kampanju tokom koje će svi pčelari, poljoprivrednici, predstavnici relevantnih institucija, stručna javnost i porodice moći da se uključe u javni dijalog i ponude rešenja za zaštitu pčela u Srbiji.

 

 

Preporuke će biti prikupljene putem sajta http://www.jpd.rs/, na okruglim stolovima i kroz druge kanale komunikacije.

Dijalog o zaštiti pčela deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne poltike od početka 2018. godine.

http://www.pancevo.rs/sadrzaj/uploads/2019/03/Mesec-za%C5%A1tite-p%C4%8Dela-Spisak-pesticida-prema-toksi%C4%8Dnosti-1.pdf