DruštvoNaslovna

Pančevo: otvoren Uskršnji bazar – trajaće do 24. aprila

Manifestacija Uskršnji bazar otvorena je danas u Pančevu u Ulici vojvode Živojina Mišića i trajaće do 24. aprila. Bazar je ove godine okupio 300 učesnika iz više od 50 udruženja koja su Pančevcima ponudila svoje proizvode.

Radno vreme bazara do 24. aprila biće od 11 do 17 časova.

Uskršnji bazar po drugi put se održava u Pančevu u organizaciji Turističke organizacije Pančeva i Udruženja žena Pančevke iz Gornjeg grada.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije, kaže da imaju dobru saradnju sa svim udruženjima u gradu.

Veoma sam zadovoljan saradnjom i sa ostalim udruženjima, moram da ih pohvalim. Skoro svakodnevno se obraćaju Turističkoj organizaciji, izlazimo u susret svakom kome možemo. Nastojaćemo da i ubuduće ovakvih manifestacija bude što više, jer članovima udruženja znači da se manifestacije održavaju u njihovom gradu, da ih njihovi sugrađani vide, da vide ono što oni rade tokom cele godine. Videćemo da ove tezge i po završetku manifestacije ostanu u centru još dva tri dana da bi oni mogli da nastave da prodaju svoje proizvode i nakon Uskršnjeg bazara, rekao je Stoilković.

Bogat program pripremljen je za ovogodišnji bazar, od nastupa kulturno-umetničkih društava „Stanko Paunović“ NIS RNP, „Čigra“, Jedinstvo, do radionica za decu i mlade, nastupa hora „Vokal kids“. Na otvaranju su nastupili dečji ansambli KUD NIS RNP Stanko Paunović.

 

Dečji ansambli KUD Stanko Paunović nastupili su nakon otvaranja Uskršnjeg bazara

 

Snežana Marjanov, predsednica Udruženja žena Pančevke iz Gornjeg grada kaže da će u okviru Bazara svakodnevno biti organizovan kulturno-umetnički program od 14 sati.

U petak, 19. aprila u foajeu Kulturnog centra organizovaćemo radionicu za decu i mlade za ukrašavanje i oslikavanje uskršnjih jaja na tradicionalan način. Žene iz našeg udruženja će pokazati deci kako su se nekada oslikavala uskršnja jaja. Koristićemo tehniku oslikavanja jaja voskom, sa travčicama, koristićemo čarapice, džakove i druge razne tehnike ćemo im pokazati. Radove koji nastanu na toj radionici pokazaćemo na izložbi koju ćemo otvoriti u ponedeljak u foajeu Kulturnog centra, biće književnika, recitacija dece, svega po malo, kazala je Marjanov.

Grad Pančevo proglasio je Uskršnji bazar za gradsku manifestaciju, a svečano je otvorio Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada.

 

Tigran Kiš, predsednik Skupštine Grada Pančeva

 

Zahvaljujući udruženju žena iz Gornjeg grada i Turističkoj organizaciji imaćemo priliku da do 24. aprila uživamo u uskršnjem raspoloženju. Nadam se da će vas poslužiti vreme svih dana manifestacije. Svima vama koji u nedelju slavite Uskrs, kao i Vama koji Uskrs slavite sledeće nedelje, želim sve najbolje, puno uspeha, zdravlja i sreće, da praznike provedete uz one koje najviše volite. Proglašavam ovu divnu manifestaciju otvorenom, rekao je Tigran Kiš.

Savet za rodnu ravnoprvnost Grada Pančevo podržava sve manifestacije u gradu i Udruženja, istakla je Ivana Rostić, predsednica Saveta.

Na ovakvim manifestacijama povećava se broj učesnika, što pokazuje da je zainteresovanost za ovakve događaje sve veća i veća. Tokom cele godine članice udruženja vredno rade, a na ovakvim manifestacijama imaju priliku da pokažu svoje proizvode i upoznaju građane sa svojim radom. Zbog toga je veoma važno da ovakve i slične događaje imamo u sve većem broju, kako u gradu tako i u naseljenim mestima. Kao predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost nastojaću i ubuduće da radim na afirmaciji naših udruženja, kao i organizovanju edukacije za članice tih udruženja i stvaranju uslova za plasiranje njihovih proizvoda, rekla je Ivana Rosić.

 

 

Na Uskršnjem bazaru mogu se kupiti različiti specijaliteti, rukotvorine, torbe, ukrasna jaja, pića.

Turistička organizacija Pančevo za vreme Uskršnjeg bazara poziva sve zainteresovane na vožnju katamaranom po Tamišu, a karte za mogu se kupiti u njihovim prostorijama u Ulici vojvode Petra Bojovića.

 

 

Prateći program ostalih dana Uskršnjeg bazara u Pančevu:

19.04. Radionica za decu o bojenju uskršnjih jaja od 14:00 h,
20.04. KUD Jedinstvo i KUD Čigra – najmlađi sastav dece od 14:00 h,
22.04. Izložba radova sa dečje radionice na kojoj su bojila jaja od 14:00 h,
23.04. Dečji hor Vokal kids od 14:00 h i
24.04. KUD Čigra mala, srednja i najstarija grupa dece od 14:00 h

Program će se odvijati na platou ispred Kulturnog centra Pančeva, a radionice za bojenje jaja i izložba dečjih radova nastalih na radionici biće upriličena u foajeu Kulturnog centra Pančevo.