DruštvoNaslovna

Smederevo: počela “Bitka nacija”

U Smederevskoj tvrđavi 2. maja počela je “Bitka nacija”, jubilarno, deseto Svetsko prvenstvo u istorijskim srednjevekovnim borbama, takmičenju koje se prvi put održava u našoj zemlji.

U tri arene snage će do nedelje, 5. maja, odmeravati više od 2.000 učesnika iz 40 zemalja, sa svih pet kontinenata.  Borbe se odvijaju u pet kategorija: dvoboji, odnosno, 1 na 1, zatim u timovima: 5 na 5, 12 na 12 i 30 na 30.

Već prvog dana atmosfera je bila uzavrela, i na borilištima i na tribinama, a najviše podrške, očekivano, dobio je tim domaćina.

Organizacija Svetskog prvenstva je u Srbiju došla zbog ogromnog rada svih nas ovde, nekoliko gradova je konkurisalo, ali Smederevo, pre svega Srbija, je pobedila. Naša organizacija, dobre borbe koje pružamo na Svetskim prvenstvima su preovladale. I mnogo dobra publika. U 5 na 5 ćemo se truditi da zadržimo naše mesto u prvih deset ekipa, u 12 na 12, gde smo novi, trudićemo se da zauzmemo što bolje mesto, u dualnim kategorijama očekujem prilično dobre uspehe od naših boraca, rekao je Aleksandar Urošević, kapiten tima Srbije.

Pravilima je predviđeno da je pobednik u borbi onaj ko ostane na nogama.

U borbama koristimo pravo oružje, ono koje se koristilo u XIII, XIV i XV veku, a to su dvoručna sekira, dvoručni mačevi, buzdovani, jednoručni mačevi, štitovi, sve, objašnjava Urošević.

 

Detalj s takmičenja u Smederevu, prvi dan

 

„Bitka nacija“ neguje sportsko nadmetanje u duhu srednjevekovnog viteškog boja, što podrazumeva vitešku opremu i oružje, veštinu potrebnu za korišćenje tog oružja i poznavanje tehnika viteške borbe.

Takmičari iz 40 zemalja koje ćete ovde videti zaista se bore, onako kako su se nekada borili vitezovi. Naša misija je da ponovo uzdignemo srednjevekovne uzore časti. S moćnim oružjem, u teškim oklopima, povešće vas u jedinstven svet tradicije borenja, to je pravo putovanje kroz vreme, u doba srednjevekovnog viteštva, rekao je na ceremoniji otvaranja Eduard Eme, predsednik HMB, međunarodne organizacije koja organizuje “Bitku nacija”.

Za sve posetioce pripremljen je i bogat prateći sadržaj – promocija starih zanata, sajam zanatskih proizvoda, oklopa i kostima, a zainteresovani će moći da nauče streličarstvo.

Tu su i nastupi brojnih domaćih i stranih bendova na gradskom trgu – smederevske Alogije, JU Grupe, Generacije 5, Ortodox Celtsa. Za dobru atmosferu u tvrđavi zaduženi su gosti iz Belorusije, muzički sastav “Spiritual Seasons”.

Pravi spektakl, najavljuju organizatori, za posetioce, ali i same učesnike, biće u nedelju, kada će prvi put u desetogodišnjoj istoriji „Bitke nacija“, biti organizovana velika „Bohurt“ bitka – 150 na 150. U glavnoj areni biće istovremeno 300 učesnika.