DruštvoNaslovna

Pančevo: Maturanti uz ples proslavili kraj srednje škole

U Pančevu je 17. maja održan Pančevački maturantski ples u organizaciji Grada Pančeva – kancelarije za mlade i Doma omladine.

Nemanja Rotar

Maturanti i maturantkinje su prema uvežbanim koracima u parovima otplesali koreografiju u trajanju od 5 minuta i na taj način obeležili završetak srednje škole. Učestvovalo je više od 690 maturanata iz 9 pančevačkih srednjih škola.

Učenici su aplauzom i ovacijama pozdravili početak Maturantskog plesa, noseći u rukama kišobrane. Tačno u 12 sati sinhronizovano plesali su uz taktove Štrausovog „Slepog miša“, za šta su ih pripremali nekoliko nedelja članovi plesne škole „Beodens“. Maturantski plesom simbolično, pančevački maturanti obeležavaju završetak srednje škole.

Nemanja Rotar član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu poželeo je maturantima da uvek budu nasmejani i da ih takve vidi i za 20 godina.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog saveza Slovenije bio je grad Kraljevo.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa, Slepi miš, a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

 

 

U ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Pančevci su po deseti put zaplesali ovaj ples.