DruštvoNaslovna

Pančevo: Čak šest nagrada iz istorije na Republičkom takmičenju talentovanih osnovaca

Republičko takmičenje talentovanih učenika osnovnih škola po naučnim disciplinama, održano je u Boru 25. maja, a na njemu je učestvovalo čak osam učenika grupe za istoriju Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, Pančevo.

Njihov mentor Nikola Koneski kaže da su đaci ostvarili odlične rezultate.

Prvo mesto su zauzeli: Stefan Ilić, Viktor Ratkov i Ana Orlović. Drugo mesto je zauzela Katarina Ljubisavljević. Treće mesto su zauzeli Aleksandra Rođan i Stefan Ilkić. Iako nisu zauzeli neko od prva tri mesta, Branimir Kolarov i Teodora Đorđević su osvojili veliki broj bodova i nije im mnogo nedostajalo do trećeg mesta. Zaista neverovatni rezultati i mislim da je malo reći da sam ponosan što sam doprineo tim rezultatima kao njihov mentor i što imam učenike kao što su oni. Moram zaista da zahvalim svim svojim učenicima na vrednom i višemesečnom radu. Na istraživačkim radovima radili smo od novembra prošle godine pa sve do sredine aprila ove godine. Potom smo pripremali postere i pripremali se za Regionalno takmičenje. Konačne pripreme uradili smo u periodu između Regionalnog i Republičkog takmičenja. Dakle, možemo reći da smo se za ovo takmičenje pripremali sedam meseci, kaže Nikola Koneski.

Kako kaže, važnu ulogu u tome da se ranije krene sa pripremama, što je očigledno dalo rezultate, imao je direktor pančevačkog Centra za talente dr Dragoljub Cucić.

Zahvaljujemo školama i svim nastavnicima naših učenika, bez kojih bi bilo teško postići ove odlične rezultate. Pored učenika grupe za istoriju, na Republičkom takmičenju su učestvovali i učenici grupe za engleski jezik, kao i za književnost, koji su takođe ostvarili odlične rezultate. Čestitam njima i njihovim mentorima Vladimiru Šarcu, odnosno Vanji Jekić. Pored njih i mene, na ovom takmičenju učenike je pratila i podržavala i Slavica Nikolić, sekretar našeg Centra za talente. Mislim da smo, svi zajedno, na pravi način predstavili naš Centar za talente i verujem da će tako biti i na Republičkom takmičenju za srednje škole koje 1. juna organizuje upravo naš Centar za talente, rekao je Nikola Koneski.

Na Republičkom takmičenju u Boru učestvovali su i učenici i učenice grupe za engleski jezik i za književnost. Jedan učenik grupe za engleski jezik iz pančevačkog Centra za talente je osvojio treće mesto – Dobrica Banković, učenik 8. razreda (mentor Vladimir Šarac). Jedna učenica grupe za književnost je osvojila drugo mesto – Lana Cvetkoski, učenica osmog zareda (mentor: Vanja Jekić).

 

Članovi grupe za istoriju na takmičenju u Boru sa svojim mentorom (foto: privatna arhiva)

 

Rezultati polaznika grupe za istoriju:

Prvo mesto: Stefan Ilić, sa radom „Spoljna politika Nikole Petrovića Njegoša“, OŠ „Sveti Sava“, Pančevo.
Prvo mesto: Viktor Ratkov, sa radom „Pančevo u Prvom svetskom ratu“, OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, Starčevo
Prvo mesto: Ana Orlović, sa radom „Banat u autobiografiji Mihajla Pupina“, OŠ „Goce Delčev“, Jabuka.

Drugo mesto: Katarina Ljubisavljević, sa radom „Laza Kostić“, OŠ „Isidora Sekulić“, Pančevo. OŠ „Isidora Sekulić” Pančevo

Treće mesto: Aleksandra Rođan, sa radom „Rumuni u Banatu“, OŠ „Isidora Sekulić“, Pančevo.
Treće mesto: Stefan Ilkić, sa radom „Uroš Predić i Pančevo“, OŠ „Stevica Jovanović“, Pančevo. (OŠ “Stevica Jovanović“, Pančevo)

Bez plasmana na neko od prva tri mesta, ali sa takođe odličnim istraživačkim radovima: Teodora Đorđević (tema: „Ženska moda u Kraljevini SHS/Jugoslaviji“), OŠ „Miroslav Antić“, Pančevo; Branimir Kolarov (tema: „Ujedinjenje Nemačke“), OŠ „Sveti Sava“, Pančevo