NajaveNaslovna

Pančevo: Evropska noć istraživača u BIG centru

Pod sloganom „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ u Pančevu će u petak, 27. septembra, od 16 do 21 sat biti organizovana manifestacija Evropska noć istraživača, koja se po deseti put organizuje u Srbiji.

Ova naučna manifestacija u organizaciji Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ ima za cilj promociju nauke i približavanje naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta.

Specijalni gosti-domaćini u Pančevu su polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva, a posetioci će imati priliku da zavire u budućnost iz perspektive naših istraživača. Upoznaće se sa idejom i tehnologijom koja omogućava dobijanje energije putem fuzije, tokamakom, otkrivaće ko su nepozvani gosti u gradskom okruženju i kako sačuvati naše ugrožene biljne vrste putem in vitro tehnike. Imaće priliku da istražuju naše kulturno nasleđe, saznaju kako cikorija može biti značajna za budućnost i uplove u svemirsku naučnu avanturu. Biće i praktičnog rada za svakog ko želi da se oproba u eksperimentima sa fluorescirajućim i biljnim pigmentima, pravljenju limun baterije i naravno – ljigavca, ali pošto savladaju nauku polimera.

Ovaj bogat i raznovrstan program, koji posetiocima svih uzrasta donosi nezaboravne naučne avanture, biće realizovan u Tržnom centru „Big Pančevo“.

Detaljne informacije o programu ovogodišnje Noći istraživača u Pančevu su dostupne na stranici:
https://nocistrazivaca.rs/sr/big-pancevo-2019

Najveća naučna zabava ove godine održaće se 27. septembra u čak 29 gradova, najviše do sada: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu. Osim u petak, druženje će u pojedinim gradovima biti nastavljena i u subotu, 28. septembra sve od 16 do 20 časova.